Sződy Szilárd

 

1940. július 16-án születtem Budapesten, értelmiségi családba.

Kora gyermekségemben az Operaház gyermekkórusában énekeltem, zenét is tanultam, kürtös voltam, két évet végeztem a Zenekonzervatóriumban.

1958-ban érettségiztem, 1963-ban kitűnő eredménnyel diplomáztam az ELTE Bölcsészkarán magyar-történelem szakon és Pécsre kerültem, ahol tíz évig tanítottam egy technikumban, majd a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, ahol az adjunktusi címig jutottam.1970-ben doktoráltam - cum laude - historiográfiából. Pécsett külső munkatársa voltam a Dunántúli Naplónak, a Jelenkornak, a Jelenkor-Magvető könyvkiadónak, tanulmányom jelent meg a Janus Pannonius Múzeum kiadásában.

1963-óta rendszeresen foglalkoztam versmondókkal, a Városi Színpadot vezettem, ahol több ősbemutatót és saját dramatizálást mutattam be. E mellett több amatőr színházi fesztiválon nyertem fő és egyéb díjakat. Megyei színjátszó szakreferensként dolgoztam több éven át.

Ennek folyományaként (valamint amatőr rendezői tevékenységem miatt, gondolom,) hívtak Budapestre az akkori Művelődési (vagy éppen Kulturális) Minisztérium Közművelődési Főosztályára amatőr művészeti referensnek, főelőadónak. Amatőr rendezői munkámat a Pinceszínházban, a Csiliben, majd a KISZ Központi Művészegyüttesének színpadán folytattam.

1979 és 82 között elvégeztem a Színház és Filmművészeti Főiskola Színházelmélet Szakát, szintén kitűnő eredménnyel. A nyolcvanas évek elején több évig országos jelentőségű és hírű versmondó műhelyt vezettem a Fővárosi Művelődési Házban. Az akkori tanítványaim alapították a Magyar Versmondó Egyesületet és a Magyar Versmondásért Alapítványt.

1982-től a Minisztérium Színházi Osztályára kerültem, szintén főelőadónak. Többek között részt vettem a Játékszín és a Rock Színház alapításában, valamint több társulat nélküli színház létrejöttében. A nyolcvanas évektől a Dunaújvárosi Bemutató Színpadnál, a Székesfehérvári Vörösmarty Színháznál, a Győri Kisfaludy Színháznál és a Tatabányai Jászai Mari Színháznál dolgoztam külsős dramaturgként.

A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején több elemző kritikám jelent meg a Színház c. folyóiratban.1997-ben a tervezett Nemzeti Színház szellemi struktúrájának kialakításáról írtam tanulmányt az akkori Kormánybiztosság felkérésére.

1987 óta a Magyar Rádió Rádiószínházának vagyok dramaturgja, több dráma rádióra alkalmazója, hangjáték dramaturgja és rendezője is vagyok. Az én ötletem és kezdeményezésem , majd aktív közreműködésemmel jött létre a "Rádiójátékszín" sorozat. Ezirányú munkámat a rádió akkori elnöke nívódíjjal ismerte el.

Mindezen idő alatt- kisebb-nagyobb megszakítással- tanítottam, 1992 és97 között a Nemzeti Színház Színi Akadémiáján, ill. négy éven keresztül vezettem az Akadémiát, amely vezetésem alatt vált államilag bejegyzett intézménnyé.

A szakminisztérium részére az én vezetésemmel és szakmai szerkesztésemmel készítettük el a középszintű színészképzés tematikáját és vizsgakövetelményeit.

Az elmúlt években külsős dramaturgként dolgoztam néhány (többnyire saját társulattal nem rendelkező) színházban, Jelenleg a Budaörsi Játékszínben dolgozom, dráma-, színház- illetve művelődés és művészettörténetet tanítottam a Zsámbéki Tanárképző Főiskola a Tatabányai Jászai Mari Színházhoz akkreditált színész és drámapedagógiai tanfolyamán.

Két házasságomból három gyermekem-két leány és egy fiú született. Leányaim 1964-ben és 67-ben, fiam 1990-ben.

Sződy Szilárd a port.hu-n