Nyílt Fórum

Nyílt Fórum 16/17

Nyílt Fórum 17/18

Nyílt Fórum 18/19

Nyílt Fórum 19/20

A Színházi Dramaturgok Céhe évtizedek óta működik, korábban a Magyar Színházművészeti Szövetség Dramaturg tagozata volt, a ’90-es évek elején önálló egyesületként lett a Magyar Színházi Társaság tagja.

1989 előtt fő tevékenységi területe különböző szakmai viták szervezése volt, melyek keretében információk, beszámolók, tájékoztatók hangzottak el sikeres külföldi előadásokról, új tendenciákról, és sikeres kortárs külföldi darabokról, amelyekhez csak személyes csatornákon, kapcsolatokon keresztül lehetett akkoriban hozzáférni. És már akkoriban elindult az egyre fontosabbá váló program, a Nyílt Fórum Zalaegerszegen.

A rendszerváltás után a jelentős információkhoz, érdekes külföldi kortárs darabok szövegeihez is könnyen hozzá lehetett jutni, sok egyéb vitafórum is létrejött így ezek a szakmai beszélgetések megritkultak és fő szervezési területünkké a Nyílt Fórum vált.

2001 és 2015 között a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fóruma a Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai programjaként működött. A szerkesztők által kiválasztott kortárs drámaszövegek vitákon, felolvasószínházakon és műhelybemutatókon keresztül jutottak el a közönséghez.

2016-tól a Nyílt Fórum többlépcsős drámafejlesztési programmá alakul, Budapest, Zalaegerszeg és Debrecen érintésével jutnak majd el a POSzT-ra a dramaturgok által mentorált kortárs drámaszövegek, együttműködésben a Hevesi Sándor és a Csokonai Színházzal.

2019-ben búcsút mondtunk Zalaegerszegnek és Debrecen és Pécs mellett ezentúl a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház látja vendégül a dramaturgokat, drámaírókat és a darabok bírálói. 

Szakmai díjak, ösztöndíjak javaslattevői, pályázati kuratóriumok döntnökei vagyunk és ha lehetőségünk van rá, érdekképviseletet is igyekszünk ellátni. Díjaink: a Vilmos-díj, amelyet a Nyílt Fórum legjobb új magyar drámájának szerzője kap, és az Évad Legjobb Magyar Drámája díj, amelyet a Magyar Dráma Napján, szeptember 21-én adjuk át.

Rólunk írták:

http://www.zalaszam.hu/szinhaz/tortenet/nyforum.htm

http://revizoronline.com/hu/cikk/1568/nyilt-forum-poszt-2009/

http://www.terasz.hu/main.php?id=egyeb&page=cikk&cikk_id=10412