gyász

Sediánszky Nóra: Emlékezés Morcsányi Gézára (1952-2023)

Mióta meghallottam Morcsányi Géza halálhírét, folyton arra gondolok, előbb-utóbb írnom kell valamit. És azt is tudom, hogy nehéz lesz. Megütött, fejbe kólintott a halálhír, pedig tudtam, hogy beteg, és nagyon kedves, közeli barátomtól épp karácsony előtt hallottam, hogy az állapota súlyos. Mégis váratlanul ért.

Címkék

Gimesi Dóra drámaíró, dramaturg Dobák Líviáról

Lívia.

A mesterem. A barátom. A színházi anyám.

Mindent tőle tanultam, ami fontos: színházról, rendezőkről, tartásról, szorgalomról,cipőkről, kontrasztról, figyelemről, irodalomról, vitáról, csendben maradásról, szenvedélyről, fociról, tisztességről, őszinteségről, jó és rossz mondatokról.

Nem lenne elégedett: nincsenek most jó mondataim.

Ugyan már, Dórika, mondaná, ha írni nem megy, kölcsönözz.

Jól van, anyuuu, akkor Kiss Judit Ágnessel mondom, ami van:

“tőled tudom, hogy élni kezd az álom

Címkék

In memoriam Vizy Éva - Pinczés István emlékezése

"Meghalt?” – kérdezek vissza értetlenkedve és értelmetlenül. Kocsiban ülök, telefonon kapom a hírt, félreállok az útpadkára. Ülök, érdeklődöm: mikor, hogyan, hol. Szomorú szavak a kihangosítóból  –  közben bevillan Éva kacagó szemüveges arca: tinédzseres lelkesedéssel Nigel Kenedy pacsirtafüttyös hegedűjátékát ajánlja  a Négy évszakból a Windsori víg nőkhöz  (végül Jethro Tull montázs került be – nagyon meglepett, hogy egyáltalán ismerte, sőt rajongott érte).

Címkék

Elhunyt Sződy Szilárd

Szomorúan értesültünk, hogy szeretett kollégánk, Sződy Szilárd dramaturg, rendező, tanár itt hagyott bennünket. Vérbeli dramaturg volt. Halk szavú, jó ízlésű, művelt. A színház egésze érdekelte, a klasszikus értékek megmutatása mellett ugyanolyan fontos volt számára a legfrissebb, a kortárs művek fölfedezése. Meghatározó alakja volt a Rádiószínháznak, fontos alkotások megszólaltatása fűződik a nevéhez. A Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórumának is éveken, ha nem évtizedeken át volt pótolhatatlan szervezője, válogatója, véleményezője. Tanított is, egyszerűen összefoglalva: színházat. De sokféle tevékenysége, sokoldalúsága mellett mindenekfelett remek ember volt, finom humorral, kedves jelenléttel. Szerettük őt. Hiányozni fog.
Címkék

Elment Lengyel Anna

Lengyel Anna dramaturg, ízig-vérig színházi ember tegnap óta nincs köztünk. Szakmánk, melyért nagyon sokat tett, egy nagy formátumú, gazdag, különleges személyiséget vesztett általa. Annát egész pályafutása alatt kiemelkedő és összetett szakmai teljesítmény, tudás és műveltség jellemezte, és heroikus volt a küzdelem is, melyet az elmúlt években folytatott a betegséggel - és nagyon tragikus, hogy önmagát sem kímélő, kegyetlen harcok után, ennyi idősen mégis veszítenie kellett.

Címkék

Elment Radnai Annamária

Végtelen szomorúsággal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy Radnai Annamária, Céhünk korábbi elnöke, színházi dramaturg, rendező és filmes generációk tanára, az orosz drámairodalom értő fordítója, sokunk közeli jó barátja, ma reggel meghalt.

A veszteség szinte felfoghatatlan. Lénye, tiszta, szigorú erkölcsisége, szakmai és pedagógiai tudása pótolhatatlan lesz!

AZ IRODALMÁR KOLLÉGA - Tarján Tamás (1949 – 2017) halálára

A hetvenes évek közepén az a szóbeszéd járta a bölcsészkar környékén, hogy van ott egy fiatal, jó fej tanár, aki nagyon okos és remek ember. Tarján Tamásnak hívják. Aztán megismertem. Hisz színházi ember is volt. Nagy tudós volt, miközben figyelmes az élet apró dolgai iránt is. Lőkös Ildikó írása.
Címkék

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó