Ők lesznek a Nyílt Fórum 19/20 szerzői! Indulhat a drámafejlesztés!

nyílt fórum

Negyedik alkalommal hirdetett pályázatot a Színházi Dramaturgok Céhe, hogy a megújult Nyílt Fórum program keretein belül egy éven át dolgozzon együtt a kiválasztott szerzőkkel új színdarabjaikon. A 2019-es felhívásra 70-nél is több nevezés érkezett, amit előbb 15 főre szűkítettek az előválogatók, majd ezek közül végül hat szerzőt és pályaművét választottak ki, akikkel januárban a nyíregyházai első fordulón kezdik el a közös munkát. Köszönjük minden pályázónak, aki megtisztelt a nevezésével. Alább a Nyílt Fórum 19/20 szerzői mutatkoznak be. 

Dézsi Fruzsina: A dög

Dézsi Fruzsina (1995) 2019-ben végzett a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró osztályában, jelenleg kulturális antropológiát tanul. 2019-től a TÁP Színház produkciós vezetője, illetve a dunaPart5 szakmai programjainak koordinátora, emellett a dunszt.sk kulturális portál és a Pesti Est szerkesztője.  

 

Dóka Péter: Polimax

Dóka Péter

 1974-ben született Budapesten. Számos gyerek- és ifjúsági könyv (A kék hajú lány, Lila királylány, Az ellopott zsiráf) szerzője, a Móra Könyvkiadó főszerkesztője. Körbe K című darabját a Lakmusz Csoport vitte színre 2012-ben. Sajtkirály című gyerekdarabjáért 2017-ben, Csukás István-díjat kapott. A Magyar Rádió korábban két regényéből hangjátékot készített, ő jegyzi a jelenleg a tévében futó Szupermalac és Űrpatkány című rajzfilmsorozat forgatókönyveit.  

 

Horváth János Antal: Szentivánéj

Horváth János Antal

Horváth János Antal 1993-ban született Budapesten, de Nagymarost hazudja szülővárosának. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Filmdramaturg szakán diplomázott nehéz, de élvezetes öt év után 2018-ban. Az egyetem végeztével a Magyar Színházba szerződött dramaturgként, majd elkezdett rendezéssel is foglalkozni. Azóta minden kicsit egybemosódik. Első nagyjátékfilm forgatókönyvéből készült mozit Szép csendben címmel vetítik a mozikban, írta A mi kis falunk című sorozatot, fordított mexikói darabot erdélyi színháznak, részesült Örkény ösztöndíjban, Staféta-nyertes rendezése pedig a Szkéné Színházban látható. Mása kutyája fekete keverék, a szeme szomorú, a szőre - gazdája szerint - a kiegyensúlyozott étrend miatt rendkívül csillogó.

 

Molnár T. Eszter: A zsúr

Molnár T. Eszter

Molnár T. Eszter (1976, Budapest) író, biológus. Az ELTE biológus szakán végzett, immunológiából doktorált, a freiburgi Max Planck Intézetben volt posztdoktor. 2014 óta publikál verseket, novellákat, tudósításokat és műfordításokat. Első ifjúsági regénye (Stand-up!, 2016, Tilos az Á Könyvek) bekerült a Margó-díj TOP 3 válogatásába, majd a Merítés-díj zsűrije az év legjobb ifjúsági kötetének minősítette. A 2016-ban Hubby-díjas Jelen! antológia, számos további gyűjteményes kötet és két színpadi mű társszerzője. Eddig hét önálló kötete van, közöttük ifjúsági regények, mesekönyv és felnőtteknek szóló szépirodalom is megtalálható. Legfrissebb regénye: Teréz, vagy a test emlékezete (2019, Prae kiadó). A bécsi kollektiv zum sprachwechsel írói kör, valamint a Szépírók Társasága tagja. 

 

O. Horváth Sári: hiszitek mit nem

O. Horváth Sári

Színházrendező szakon végzett Bocsárdi László osztályában Marosvásárhelyen. A rendezés mellett íróként és dramaturgként is működik független és kőszínházi előadásokban egyaránt.

A Hiszitek mit nem munkacímű dráma a LENNI VAGY NEM trilógia harmadik része.

 

Tóth Réka Ágnes: Ez

Tóth Réka Ágnes

1987-ben született Győrben, Budapesten él. Esztétika, spanyol és színháztudomány szakokon végzett, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetemen írja doktori disszertációját. Szabadúszó dramaturgként és drámaíróként dolgozik független és kőszínházi előadásokban. Versei 2013 óta jelennek meg, publikált a ROST-ban, a KULTer.hu-n és az Élet és Irodalomban. Az 5mondatok versoldal egyik szerzője.

 

A Nyílt Fórum első fordulója: 2020. január 23-26.

Workshop-szerű kiscsoportos konzultáció 

Nyíregyháza, Móricz Zsigmond Színház

 

A Nyílt Fórum második fordulója: 2020. április 3-5.

Szerzők és színdarabjaik bemutatkozása

Debrecen, Csokonai Színház, Deszka Fesztivál

 

Támogató: NKA