Nyílt Fórum DeszKarantén Fesztivál

lo go

A Nyílt Fórum drámafejlesztő-program második állomása hagyományosan a debreceni Deszka Fesztivállal együttműködve jön létre.
Idén a járványveszély nem engedte, hogy személyesen találkozzunk, de az online térben lehetősége nyílt a szerzőknek a műhelymunka során színészekkel együtt dolgozni készülő műveik részletein.
Ennek a csapatonként két-kétnapos munkának a látható eredményét nézhetik meg virtuális fesztiválunkon.

Minden nap este hétkor a "work-in-progress" munkabemutatók, este nyolckor pedig a szerzők és mentoraik közti beszélgetés lesz látható a Színházi Dramaturgok Céhe Facebook-oldalán. A videók természetesen a publikálás után is megtekinthetőek lesznek.

Csatlakozzanak hozzánk a beszélgetések idején is, hogy jobban megismerjék a szerzőket és a még befejezés előtt álló darabokat is.

Fogadják szeretettel a Nyílt Fórum 2019/20 DeszKarantén változatát.

2020. június 15., hétfő

19:00

Tóth Réka Ágnes: Ez (részlet)

20:00

Tóth Réka Ágnes és Egressy Zoltán beszélgetése

2020. június 16., kedd

19:00

O. Horváth Sári: Hiszitek mit nem (részlet)

20:00

O. Horváth Sári és Orbán Eszter beszélgetése

2020. június 17., szerda

19:00

Horváth János Antal: Szentivánéj (részlet)

20:00

Horváth János Antal és Forgács Péter beszélgetése

2020. június 18., csütörtök

19:00

Molnár T. Eszter: A zsúr (részlet)

20:00

Molnár T. Eszter, Adorján Beáta és Tóth Miklós beszélgetése

2020. június 19., péntek

19:00

Dóka Péter: Polimax, avagy a kockaróka visszatér (részlet)

20:00

Dóka Péter és Blastik Noémi beszélgetése

2020. június 20., szombat

19:00

Dézsi Fruzsina: A helyzet ura (részlet)

20:00

Dézsi Fruzsina és Selmeczi Bea beszélgetése

 


Támogató: NKA

Kezdete
Vége
Helyszín
https://www.facebook.com/events/1344278135769551/

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó