Nyílt Fórum 16/17 - Program

nyílt fórum

A Dramaturg Céh legfőbb éves rendezvénye a Nyílt Fórum, amely 1985-től először Zalaegerszegen volt szakmai bázisa a kortárs drámának. 2001-ben Pécsre került, ahol a közönség is megismerte működését. Idén ismét megújult: fél éven át, három találkozó során, a szerzők dramaturgokkal közösen dolgoztak darabjaikon. Január elején Zalaegerszegen kezdődött a munka, majd az írók átdolgozva vitték darabjaikat Debrecenbe, a Deszka fesztiválra, ahol további szakmai viták és rövid prezentációk tesztelték a szövegeket. Az utolsó állomás a POSZT, ahol az együttműködés eredményét, az idei Fórum nyolc darabját felolvasószínházként láthatja a közönség.

A felolvasószínházak minden délután 15:00 órakor kezdődnek.

Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza, Fülep Lajos terem

2017. 06. 09., péntek

Kucsov Borisz: Félelem és reszketés Szabadkán

A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal és a 42. Színházzal együttműködésben

A Félelem és reszketés Szabadkán egy képregény-dráma, amelyben két jó barát (Raul és Gonzó), a kegyetlen valósággal, a hatalommal és a kilátástalansággal szemben vívott harca követhető végig – nem éppen lineáris sorrendben. A srácok valahol Csantavér környékén járnak, amikor a drogok hatni kezdenek, a városba érkező szép lány (Naomi) pedig csak bonyolít a helyzeten. Mindez 2048-ban, Csáth Géza elnéptelenedett szülővárosában játszódik, ahol a fiatalok körében a kábítószer az úr, a polgármester (Polgár Jenő) számára pedig a város főterén szappanbuborékokat gyártó Pókember jelenti a legnagyobb veszélyt.

Szereplők: Kucsov Borisz, Nagyabonyi Emese, Maday Gábor, Pálya Pompónia, Irlanda Máté, Iszak Dorottya, Békési Zoltán

Dramaturg: Bíró Dénes
Rendező: Fogarasi Gergely
Hozzászóló: Závada Pál író

2017. 06. 10., szombat

Fridl Viktória: Kalitka

A Békéscsabai Jókai Színházzal együttműködésben

A darab Budapesten, egy irodaházban játszódik, egy vállalat beosztottjairól szól. A szereplőket számok jelölik, nemük nincs meghatározva. A darab kilenc-tíz jelenetből áll, és cselekmény nélkül fut: a jelenetek központi eseménye a szereplők tematikus párbeszéde, amely érinti a bántalmazást, a társas magányt és a nyelvet.

Szereplők: Kovács Edit, Tomanek Gábor
Koordinátor: Lőkös Ildikó
Rendező: Merő Béla
Hozzászóló: Mikó Csaba író

2017. 06. 11., vasárnap

Szilágyi Eszter Anna: Nyíregyháza utca - Le port d’ Amsterdam

Amszterdam piros lámpás negyedében van egy utca, amit köznyelven „Nyíregyháza utcának” hívnak, mert az ott dolgozó prostituáltak nagy része Magyarország keleti részéről érkezik. Gondoltad volna? A Nyíregyháza utca nem egy hely, hanem egy imagináció, de egyben reális térség, nem-hely is, átjáró, melyen keresztülvonszoljuk személyes reménytelenségünk staffázsát. Ez a világ jócskán megérett a létező világok legjobb pusztulására. Lerágott csont. Ez a sztori lerágott csont, ha van még történet egyáltalán. A kevésbé jó képességűek is kívánnak boldogulni, könnyen és gyorsan előnyhöz jutni, élvezni, leszopogatni a kis combokat. A pokol nyolcadik köre – Inferno holland képregény. A kriminális kognitív disszonancia. Négy lány a tudat küszöbe alatt (a nyíregykörnyéki mocsárból) elindul szerencsét próbálni, egy alagútban próbákon mennek át, bár senki se tudja, majd az Erényes Boldogság Országában egy segítőcsapat rájuk repül, ám diszfunkcióik miatt eredménytelen lesz a mentőexpedíció.

az Eszter - az első aki debilitás, később Luna: Crnkovity Gabriella
az Aranka – a második akit eladtak, később Libertine: Stork Natasa
a Csilla – szerelmes Dzsóba, később Lola: Császár Réka
a Gyöngyi - a negyedik pengének képzeli magát, később Lulu: Elor Emina
Aletta van der Maet: Varga Klári
Mariska Majoor: László Judit
továbbá: KAR, Dame 1. Dame 2. Dame 3. ÍróDame,
Meisje, Mislopen, Leánybúcsúsok


Dramaturg: Dobák Lívia
Rendező: Mezei Kinga
Hozzászóló: Závada Pál író

2017. 06. 12., hétfő

Fazekas Máté: Hóbort

A Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházzal együttműködésben

Emíliának épp most vallotta be a kamasz fia, hogy meleg. De ő nem esik kétségbe: segítséget kér a fia osztályába járó lányoktól, hogy gyógyítsák ki a hóbortjából. Árpi viszont nem kér a segítségből, és közli az anyjával, hogy ne próbáljon meg beleavatkozni az életébe. Emília meg van győződve az igazáról, még az után is, hogy Árpi öngyilkos lesz. A dühös anya ugyanis felkerekedik, hogy kiderítse, ki okozhatta a fia halálát.

Emília: Debrei Zsuzsanna
Gáspár: Barsi Márton
Rozália: Ecsedi Erzsébet
Árpi: Katona Levente
Barnabás: Ticz András
Igazgató/Kapuőr: Farkas Ignác
Judit: Kátai Kinga
Vivi/Lilla: Lőrincz Nikol
Meli: Madák Zsuzsanna
Narrátor: Sztarenki Pál


Dramaturg: Perczel Enikő
Rendező: Mihály Péter
Hozzászóló: Mikó Csaba író

2017. 06. 13., kedd

Bán Zsófia: LEHR / ÖRÖKSÉG

„bel-ügyi operett”

Zajlik: egy kórházi ágy körül, 1995-ben – 9 szereplővel

A Lehr / Örökség egy, az 1990-es évek közepén Magyarországon játszódó egyfelvonásos, zenés családi dráma – tragikomikus felhangokkal. Egy kórházban fekvő, demenciával küzdő apa a végrendelete miatt magához hívja felnőtt lányait. A látogatás során lappangó feszültségek és titkok kerülnek felszínre. A család történetében egyúttal Magyarország történelme tükröződik a háborútól a rendszerváltásig.

Lehr Lajos, Lehr, kb. 70 éves: Puskás Tivadar
Toncsi, 45 körüli, Lehr legidősebb lánya: Ullmann Mónika
Panka, 40 körüli, Lehr középső lánya: Kerekes Viktória
Vica, 35 körüli, Lehr legfiatalabb lánya: Huzella Júlia
Janó, Toncsi férje, 50 körüli: Friedenthal Zoltán
Hédike, ápolónő: Vándor Éva
Doktornő/Ancsika, ügyvédnő: Kosik Anita
Tátrai úr, szobatárs: Quintus Konrád
2 belügyes: Telihay Péter/Gulácsi Tamás

Zeneszerző: Dés András
Dalszövegek: Simon Márton
Dramaturg: Szokolai Brigitta
Rendező: Telihay Péter
Hozzászóló: Mikó Csaba író

2017. 06. 14., szerda

Kovács Viktor - Kovács Dominik: JÉGTORTA

A Vígszínházzal együttműködésben

habkocka és fagyasztott hús egy felvonásban

A Jégtorta című fekete komédia helyszínén, egy vidéki cukrászdában a süteményillat keveredik a pörköltszaggal, miközben az özvegy tulajdonos és felnőtt leánya egymásra utaltsága törvényszerű konfliktusokat szül. Az évtizedeken át őrizgetett sérelmek mögött egy egész korszak eltűnése rajzolódik ki. Tanúi lehetünk az oly sokszor emlegetett letűnt kor utolsó, ha nem az utolsó utáni pillanatainak, a végleg eltűnésnek... A fanyar humorú zenés komédiát a húszéves Kovács-ikrek együtt írták. Írásaikban többnyire jelentéktelen emberek sorsa alakul törvényszerűen tragikussá. Az ELTE bölcsészhallgatói. Ígéretes jövő előtt állnak.


Sarolta (Saci), 54 éves: Szűcs Nelli
Gyuri bácsi - Saci apja, 82 éves: Hegedűs D. Géza
Csabi - Saci fia, 30 éves: Orosz Ákos
BangaMarci, 58 éves: Hajduk Károly
Bangaöcsi, 50 éves: Telekes Péter
Kakas/Lapocka/Ló/Feri: Trill Zsolt
Anya: Enyedi Éva
Nagymama: Hajduk Károly
Unoka: Telekes Péter


Társ-dramaturgok: Enyedi Éva és Lőkös Ildikó
Rendező: Hegedűs D. Géza
Hozzászóló: Szabó T. Anna költő

2017. 06. 15., cs - 15:00

Znajkay Zsófia: Rendezői változat

Gyakran fel-felbukkanó toposz a romantikus komédia világában, hogy egy nőnek két férfi közül kell döntenie. A néző morális világrendjét általában megtámogatja a mű, amennyiben az egyik nem igazán szereti, és kihasználja a nőt, a másik azonban legjobb barátként támogatja, míg végül észreveszi, hogy mindig is őt kellett volna szeretnie. Megkavarja azonban a helyzetet, ha mindketten valóban őszinte és szeretetre méltó emberek, valódi érzelmekkel a nő iránt. Tovább bonyolódik a cselekmény, ha a nő valójában kettő nő (illetve néha harmadikként az egyik férfi halott anyja), és a realitást darabonként elnyeli az egzisztencialista szürreália.

Szereplők: Gáspár Kata, Gémes Antos, Jankovics Péter
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Rendező: Horváth Illés
Hozzászóló: Szabó T. Anna költő

2017. 06. 16., péntek

Maros András: Kerítés

Melyik kerítés erősebb: a magyar országhatárt védő, vagy a Becsey házaspár tagjai között húzódó? Miközben Inez (40) egész éjszaka csiszolja, tökéletesíti az irodában a kormányzati migránskampányt, férje, Ottó (42) egy szíriai  menekültcsaládot fogad be. Maros András drámájában az emberszeretet mint gesztus csupán eszköz egy házassági krízis végső összecsapásának kirobbantására. Ottónak döntenie kell: megmenti vagy felszámolja házasságát. Ideje nincs sok, mert fiatal szeretője, Orsi (23 türelme egyre fogy.


Szereplők: Bozó Andrea, Kocsis Gergely, Ladányi Júlia eh., Marjai Virág
Dramaturg: Radnai Annamária
Rendező: Csizmadia Tibor
Hozzászóló: Térey János író

Kezdete
Vége
Helyszín
Művészetek és Irodalom Háza - Fülep Lajos Terem

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó