A POSZT'19 Nyílt Fórum programja

nyílt fórum 18/19

A XXXIV. Nyílt Fórum köszönti látogatóit!

A két éve megújult Nyílt Fórum sikere, a szerzők és szakmai résztvevők pozitív visszajelzései nagy örömmel töltötték el a dramaturg céh szervezésben résztvevő tagjait, hiszen ennek alapján a teljes évadon át tartó színdarabfejlesztő „vándortábor” eredményesen működik. Az elmúlt évek terméséből számos mű már színpadra került, vagy hamarosan bemutatója lesz.

2018 novemberében 90 pályamű közül választotta ki a Nyílt Fórum dramaturgcsapata a támogatandó hat drámai művet, amelyet azután, hol egyéni, hol csoportos konzultációkban fejlesztettünk. Budapest, Nyíregyháza és Debrecen adtak helyet az eddigi állomásoknak. A kiválasztott szerzők közt pályakezdő írók éppúgy találhatók, mint elismert költő-prózaírók, sőt, két visszatérő Fórumossal is találkozhatnak. A Nyílt Fórum történetében először zenés darabot is beválogattunk a fejlesztendő művek közé. A műfaji sokszínűség mutatja a Fórum nyitottságát, szerzőink változatos világlátását és társadalmi érzékenységét is: az idei művek többsége komolyabb vagy szórakoztatóbb formában foglalkozik az elmúlás, kiszolgáltatottság tematikájával, a délszláv háborúval, vagy a generációs tehetetlenség kérdésével.

A pécsi felolvasószínházi sorozat kétségtelenül a leglátványosabb és legkomplettebb megmutatkozása azoknak a szövegeknek, amelyeket eddig csak részleteiben, kisebb és jobbára szakmai közönség előtt prezentáltunk. Nagy izgalommal várjuk és reméljük, hogy a kiválasztott szövegek elnyerik a nagyközönség tetszését. Köszönjük eddigi megtisztelő érdeklődésüket, és idén is várjuk Önöket a Nyílt Fórum felolvasószínházi előadásain! Jöjjenek, ismerkedjenek meg az új művekkel, és szavazataikkal segítsék az idei Vilmos-díj odaítélését!

Orbán Eszter

a Színházi Dramaturgok Céhének elnökségi tagja

A 2018/19-ES NYÍLT FÓRUM SZERZŐI ÉS SZÍNDARABJAI:

június 8., szombat 15:00 Drubina Orsolya: A brémai


június 9., vasárnap 15:00 Kele Fodor Ákos: Az egyse


június 10., hétfő 15:00 O. Horváth Sári: Életigen


június 11., kedd 15:00 Kemény Zsófi: Tiszavirág és Bölömbika 


június 12., szerda 15:00 Dézsi Fruzsina: Vig napja (Nehéz az istennek velünk)


június 13., csütörtök 15:00 Berecz Boglárka: Félelmeink

 

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó