a színház.org hírei

„A holisztikus színházra ma nagyobb szükség van, mint bármikor” – interjú Domokos Johannával és Frank Raddatzcal

2 hét 1 nap ago

Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.

A „A holisztikus színházra ma nagyobb szükség van, mint bármikor” – interjú Domokos Johannával és Frank Raddatzcal bejegyzés először 10. Színházi Olimpia-én jelent meg.

Sára

Vidnyánszky Attila: Ősszel folytatódik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia

2 hét 6 nap ago

A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.

A Vidnyánszky Attila: Ősszel folytatódik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia bejegyzés először 10. Színházi Olimpia-én jelent meg.

Sára

Toót-Holló Tamás: „Óriási diplomáciai jelentősége volt a rendezvénynek”

2 hét 6 nap ago

A 10. Színházi Olimpia három hónapja alatt napi rendszerességgel számolt be az eseménysorozat részleteiről a Mediaworks új kulturális divízója, a Kultúrnemzet is. A színházi fesztivál jelentőségéről, személyes élményeikről kérdeztük Toót-Holló Tamás írót és irodalomtörténészt, a divízió vezetőjét.

A Toót-Holló Tamás: „Óriási diplomáciai jelentősége volt a rendezvénynek” bejegyzés először 10. Színházi Olimpia-én jelent meg.

Sára

Alapi Tóth Zoltán: „A magyar diákszínjátszásra mintaként tekintenek Európában”

3 hét 1 nap ago

Az EDERED kéthetes Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színjátszó Találkozót tartott Orfűn júniusban a 10. Színházi Olimpia keretében, amelyre 15 országból érkeztek a résztvevők. A találkozó lebonyolításáról, a tanulságokról és a hosszú távú hatásokról Alapi Tóth Zoltán rendezőt, drámatanárt, az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnökét kérdeztük.

A Alapi Tóth Zoltán: „A magyar diákszínjátszásra mintaként tekintenek Európában” bejegyzés először 10. Színházi Olimpia-én jelent meg.

Sára

Öt társulat lép színpadra a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón

3 hét 1 nap ago

A Pécsi Balett előadásában színre kerülő Faust, az elkárhozott című táncdrámán kívül elsősorban a gyerekeket és a családokat várják az öt társulat fellépésével zajló 17. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón szeptember 15. és 18. között.

A Öt társulat lép színpadra a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón bejegyzés először 10. Színházi Olimpia-én jelent meg.

Péter

Vissza nem térő lehetőség – hazai és nemzetközi résztvevők az olimpiáról

3 hét 4 nap ago

Az elmúlt hónapokban sokakat kérdeztünk meg arról, miben látják a Színházi Olimpia fontosságát, a fesztivál hazai kiadását, és arra is kíváncsiak voltunk, az eseménysorozat végével milyen tapasztalatokat visznek magukkal a magyarországi és külföldi résztvevők. Válaszaikból született válogatásunk következik.

A Vissza nem térő lehetőség – hazai és nemzetközi résztvevők az olimpiáról bejegyzés először 10. Színházi Olimpia-én jelent meg.

Sára

„Ilyet a világon sem nagyon látni” – szemle az olimpiai kritikákból

3 hét 4 nap ago

A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia három hónapja során. A műfajilag sokszínű program előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, azonban a produkciókról számos szakmai kritikai is született. Összeállításunkban ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül.

A „Ilyet a világon sem nagyon látni” – szemle az olimpiai kritikákból bejegyzés először 10. Színházi Olimpia-én jelent meg.

Sára

Az Év kiállítása-díj jelöltje lett a „Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában”

3 hét 6 nap ago

A 10. Színházi Olimpia programsorozatának keretében nyílt, november 30-ig látogatható tárlatot az Év Kiállítása 2023-díj bíráló bizottsága Az Év Kiállítása 2023 jelöltje címre érdemesnek találta.

A Az Év kiállítása-díj jelöltje lett a „Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában” bejegyzés először 10. Színházi Olimpia-én jelent meg.

Sára

Kihirdette új évadát a Békéscsabai Napsugár Bábszínház

3 hét 6 nap ago

A 10. Színházi Olimpián is nagy sikert aratott programjaival a bábszínház, amely az új évadban négy új bemutatót tervez: ebből három az óvodás és kisiskolás korosztálynak, egy pedig a legkisebbeknek készül, emellett új sorozatok is megjelennek a repertoáron.

A Kihirdette új évadát a Békéscsabai Napsugár Bábszínház bejegyzés először 10. Színházi Olimpia-én jelent meg.

Sára

Bakos-Kiss Gábor: „Egyik ámulatból a másikba estem az elmúlt hónapokban”

4 hét ago

A Győri Nemzeti Színház a 10. Színházi Olimpia alatt nagyszabású nemzetközi fesztivált rendezett, emellett több eseménynek is helyet biztosítottak. Bakos-Kiss Gábor igazgatót kérdeztük a sokszínűségről és az abban rejlő lehetőségekről.

A Bakos-Kiss Gábor: „Egyik ámulatból a másikba estem az elmúlt hónapokban” bejegyzés először 10. Színházi Olimpia-én jelent meg.

Sára
Ellenőrizve
48 perc 31 másodperc ago
a színház.org hírei
Minden hír a Színházi Olimpiáról
Feliratkozás a következőre: a színház.org hírei hírcsatorna

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó