Elkezdődött a Nyílt Fórum

Nyílt Fórum stáb

Lezajlott a Nyílt Fórum budapesti fordulója, ezzel kezdetét vette a megújult Nyílt Fórum drámafejlesztési pályázat. A Céh tagságából alakult 15 fős dramaturg-stáb közel 150 beküldött pályázatot bírált el. Az előolvasók fejenként 15-20 véletlenszerűen kiosztott darabot ​vagy darabkezdeményt ​értékeltek, majd péntektől vasárnapig három ülésben folyt a válogatás.

Keszthelyi Kinga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyílt Fórum stáb

Minden ​pályaművet legalább 2, de néhány esetben 5-6 dramaturg olvasott, hogy a véleményeiket összesítve kialakuljon a szűkített mezőny. A pályázati anyagok​ feldolgozása november ​végén zárul majd, ahol a hétvégén továbbjutott közel 30 ​jelentkező közül kialakul a januári zalaegerszegi fordulóra meghívott drámaírók köre.

Köszönjük Fischer Ivánnak, hogy rendelkezünkre bocsátotta hétvégére a FILC lakásszínházat, és minden részvevőnek az áldozatos, kimerítő munkát.

A válogatás eredményét ​várhatóan ​november végén​, december elején​ tesszük közzé.

A Nyílt Fórum budapesti fordulójának stábja:

Bíró Dénes, Blastik Noémi, Dobák Lívia, Enyedi Éva, Faragó Zsuzsa, Radnai Annamária, Keszthelyi Kinga, Kovács Krisztina, Lőkös Ildikó, Márai Enikő, Orbán Eszter, Perczel Enikő, Szokolai Brigitta, Sződy Szilárd, Vizy Éva,

 

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó