Állásfoglalás Upor László és az SZFE védelmében

SZFE

Mi magyar színházi dramaturgok érdeklődve kísértük a Színház- és Filmművészeti Egyetem minapi rektorválasztását. Örömmel tapasztaltuk, hogy Bagossy László Jászai Mari-díjas rendező és egyetemi tanár valamint Upor László Jászai Mari-díjas dramaturg és egyetemi tanár személyében két olyan kiváló művész és oktató pályázott erre a fontos tisztségre, akiknek szakmai hozzáértéséhez és integritásához kétség nem férhet, amint ez a nyilvánosság számára elérhető  pályázatokból is kiviláglik.

A két jelölt közül az egyetem szenátusa kétórás színpadi vita, majd szintén kétórás szenátusi ülés után szavazta meg jelöltjét. Mindkét alkalom nyilvános volt az egyetemi polgárok számára, s a hallgatók a vitákban és a szavazásban is aktívan részt vettek. Nekünk külön öröm, hogy a patinás intézmény történetében először dramaturgra bízná ezt a feladatot, s bízunk benne, hogy az egyetem jelöltjét a fenntartó halogatás nélkül ki is nevezi. 

Ugyanakkor határozottan visszautasítunk minden olyan, az egyetemi autonómiába való durva beavatkozásra való törekvést, amelynek az elmúlt napokban a sajtó egyes, meghatározó fórumain tanúi lehettünk. Szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy Gothár Péter ügyében Upor László helyettes rektorként nemcsak szabályszerűen, hanem maximálisan korrektül jár el: haladéktalanul létrehozta az ügyet kivizsgáló etikai bizottságot és sem magát, sem a folyamatot a médiahisztéria által befolyásolni nem hagyva elrendelte a minden érintett meghallgatásával zajló vizsgálatot, amelynek hamarosan meglesz az eredménye. 

Amennyiben az derül ki, hogy történt hatalmi visszaélés, annak meglesz a jogszerű következménye. Azt viszont nem tűrhetjük szótlanul, hogy ez a folyamat teljesen ártatlan embereket magával sodorjon. 

Upor Lászlót jobbára évtizedek óta ismerjük. Sokunknak tanára volt, szinte mindnyájan dolgoztunk vele közös szakmai rendezvényeken, részt vettünk vele nyilvános vitákban, többünk fordítását szerkesztette, vagy maga fordított színházunk számára kortárs drámákat. Azt is megtapasztaltuk, hogy a legélesebb vitában is mindig a józanságot, a visszafogott, kulturált hangnemet képviseli, miközben maximálisan nyitott a kritikára.

Mi, alulírottak visszautasítjuk, hogy Upor László nevét egyesek minden alapot nélkülöző rágalmakkal probálják befeketíteni. Tanúsítjuk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem választott rektorjelöltjének függetlenségéhez, szakmai integritásához és erkölcsi tisztaságához kétség nem férhet.

 

Anna Lengyel

Bíró Bence

Eszter Orbán

Bodor Panna

Kovács Krisztina

Végh Ildikó

Keszthelyi Kinga

Budaházi Attila

Sándor Júlia

Góczán Judit

Bíró Dénes

Perczel Enikő

Fabacsovics Lili

Szász Hanna

Kenesey Judit

Cseh Dávid

Duró Győző

Radnóti Zsuzsa

András Forgách

Dobák Lívia

Madák Zsuzsanna

Sediánszky Nóra

Lakos Anna

Laboda Kornél

Magyar Fruzsina

Balassa Eszter

Zsigó Anna

Boronkay Soma

Faragó Zsuzsa

Nagy Mihály

Adorján Beáta

Hárs Anna

Solt Róbert

Sződy Szilárd

Sirokay Borbála

Gábor Sára

Garai Judit

Jeli Viktória

Cseicsner Otília

Bérczes László

Róbert Júlia

Szabó-Székely Ármin

Györgyi Gecsényi

Tasnádi István

Szabó Attila

Ari-Nagy Barbara

Németh Gábor

Zoltán Gábor

Szokolai Brigitta

Palotás Ágnes

Németh Virág

Ungár Júlia

Enyedi Éva

Böhm György

Mátrai Diána

Lénárd Róbert

Török Tamara

Trencsényi Katalin

Gimesi Dóra

Gáspár Ildikó

Fekete Ádám

Boros Kinga

Kelemen Roland

Cseke Tamás, MME

Albert Mária, MME

Vári-Nagy Nóra

Dóra Dobrovszki

Renczesova Viktória

Ungvári Zrínyi Ildikó

Baráthy György

Brestyánszki B. Rozi

Orbán Enikő

Kernetzky Hanna

Morcsányi Géza

Juraszek Zsuzsanna

Ráduly Beáta

Fülöp Renáta

Varga Zsófia

Nagy Orsolya

Sôregi Melinda

Ősz Emese

Mohácsi János

Oláh Krisztina

Szilágyi Mária

Cziráki Judit

Balázs Júlia

Nánay István

Szűcs Anikó

Závada Pál

Laky Diána

Selmeczi Bea

Lőkös Ildikó