Színház Online

Madách Imrének állít emléket a Kassai Thália Színház

21 óra 49 perc ago

54. évadát nyitja meg a Kassai Thália Színház. Az új évad bemutatójával Madách Imrének állít emléket a színház. Czajlik József, a színház igazgatója a TASR hírügynökségnek a hétfőn tartott sajtótájékoztatóján elmondta, dinamikus évad áll előttük, klasszikus témákat vesznek elő.

The post Madách Imrének állít emléket a Kassai Thália Színház appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Bocsárdi László: “A politikusok, döntéshozók számára rendkívül fontos lenne találkozni ezzel a szöveggel”

21 óra 57 perc ago

Ivan Viripajev kortárs orosz drámaíró saját kérése volt, hogy Iráni konferencia című darabjával kapcsolatosan a Tamási Áron Színház eljuttassa a közönséghez a címbe foglalt információt. Ez az első olyan előadás a sepsiszentgyörgyi színházban, melyben több szerepet is kettős szereposztásban láthat a közönség, melyben a társulat majdnem minden tagja színpadra áll. A darab által felvetett témák fontossága miatt […]

The post Bocsárdi László: “A politikusok, döntéshozók számára rendkívül fontos lenne találkozni ezzel a szöveggel” appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Az üvegcipő kulisszái mögé kalauzol az alkotókkal készült videó

23 óra 34 perc ago

A Vígszínház legújabb bemutatója, Az üvegcipő alkotói mesélnek arról, hogy melyik díszletelemekben jelennek meg az art deco és a szecesszió stílusjegyei vagy hogyan szeret dolgozni a jelmeztervező, milyen kincsekre lehet bukkani a Vígszínház jelmezraktárában.

The post Az üvegcipő kulisszái mögé kalauzol az alkotókkal készült videó appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Básti Juli: “Ott álltam mellette és elmondhatom, hogy Paudits mindent tudott”

23 óra 46 perc ago

Mindenről, ami a szenvedélytől a közönyig megtörténhet Férfi és Nő között. Erről szólnak Dés László és Bereményi Géza dalai, amelyeket Básti Juli már hosszú évek óta énekel. Ennek kapcsán kérdezte az Új Szó. Lapszemle.

The post Básti Juli: “Ott álltam mellette és elmondhatom, hogy Paudits mindent tudott” appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Zsedényi Balázs: “Évente 200 millió forint pluszforrás kellene az Átrium működéséhez”

1 nap ago

A mostani évad végén bezár az Átrium Színház a jelenlegi formájában. Ennek apropóján beszélgetett Rónai Egon Zsedényi Balázzsal, a színházat működtető csapat produkciós menedzserével az Index Konkrétan című műsorában.

The post Zsedényi Balázs: “Évente 200 millió forint pluszforrás kellene az Átrium működéséhez” appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

“Tökéletes az, amit tátott szájjal nézek, ahol én is elfelejtem a szakmát” – Interjú Vízvárdi András animáció- és díszlettervezővel

1 nap ago

2023 őszén dupla premierrel indul az évad a Madách Színházban. Szeptember közepén mutatták be a Pretty Womant, október 14-én pedig érkezik a SIX. A musicalek díszlet- és animációtervezője Vízvárdi András, aki úgy véli: a modern musicaljátszás egyik legfontosabb eleme a tökéletes időzítésű, a feszes, dinamikus képváltásokkal dolgozó látvány. Az őszi bemutatók díszletein túl Vízvárdi Andrással […]

The post “Tökéletes az, amit tátott szájjal nézek, ahol én is elfelejtem a szakmát” – Interjú Vízvárdi András animáció- és díszlettervezővel appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Mirandolina – Szulák Andrea főszereplésével jön az Art-Színtér előadása

1 nap ago

Idén nyáron Taliándörögdön nagy sikerrel mutatták be az Art-Színtér és a Művészetek Völgye közös produkcióját, a Mirandolinát. Goldoni sodró lendületű zenés vígjátékának fővárosi premierje október 10-én látható az Art- Színtér színpadán, parádés szereposztásban.

The post Mirandolina – Szulák Andrea főszereplésével jön az Art-Színtér előadása appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Török-Illyés Orsolyával és Stork Natasával készült film a nőként született, de férfivé lett bérgyilkosról

1 nap ago

Nyár elején, közvetlen állami támogatás nélkül forgatta le Goldberg Emília első nagyjátékfilmjét, ami az 1930-as évek hírhedt bérgyilkosa, Pipás Pista életének egy időszakába ad betekintést. A főszerepekben Török-Illyés Orsolya és Stork Natasa lesz látható – számolt be a Film.hu.

The post Török-Illyés Orsolyával és Stork Natasával készült film a nőként született, de férfivé lett bérgyilkosról appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

“Nagyon jó érzés, hogy egyre nagyobb sikereket mondhatunk a magunkénak” – Interjú Eötvös Susy, cirkuszi menedzserrel

1 nap 3 óra ago

Eötvös Susy, a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének elnökségi tagja, cirkuszi menedzser igazi nemzetközi sikertörténetet hozott létre Joó Emesével, a Fővárosi Nagycirkusz főmuzeológusával.

The post “Nagyon jó érzés, hogy egyre nagyobb sikereket mondhatunk a magunkénak” – Interjú Eötvös Susy, cirkuszi menedzserrel appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

“Jövök hamar, hogy újra megfogjam kezed” – Bálint András Csomós Marit köszönti

1 nap 18 óra ago

2023. szeptember 25-én 80 éves Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett színművész, a Radnóti Színház művésze. Születésnapjára Bálint András írt köszöntőt, amely a Radnóti Színház egyik közösségi média oldalán jelent meg.

The post “Jövök hamar, hogy újra megfogjam kezed” – Bálint András Csomós Marit köszönti appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Karády Katalin utolsó zongorakísérője volt és játszott a perzsa sahnak is – Nagymáté Hubát kérdezte a HVG

1 nap 21 óra ago

Nagymáté Huba Abaújszántóról indult, megjárta Iránt, a Bécsi Operát, majd három évtizedig New Yorkban élt, a legnagyobb jazz-zenészekkel barátkozott, és egy egészen különleges felvétel fűződik a nevéhez: 1985-ben, Karády Katalint kísérte zongorán a színészlegenda utolsó felvételén – írja a HVG. A lapnak Balla István készített riportot a művészről.

The post Karády Katalin utolsó zongorakísérője volt és játszott a perzsa sahnak is – Nagymáté Hubát kérdezte a HVG appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Szirénázó álmentővel szállították ki a MÜPA szórólapjait az Átriumba – Elismerte felelősségét a terjesztő cég

1 nap 21 óra ago

„Az Átrium Színház Facebook-bejegyzéséből értesültünk arról, hogy egy terjesztési megbízottunk nem szerződésszerűen járt el a Müpa Liszt Ünnep programfüzetének terjesztése során. A Müpa semmilyen formában nem érintett az ügyben, a kiadvány tévesen került kihelyezésre az Átrium Színházban. A Funzine Média Kft. vállalja a felelősséget az alvállalkozó hibájáért. Valamennyi terjesztési megbízottunk figyelmét felhívtuk a szerződés maradéktalan […]

The post Szirénázó álmentővel szállították ki a MÜPA szórólapjait az Átriumba – Elismerte felelősségét a terjesztő cég appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Enyedi Ildikó: “Belerángatják a felnőttek piszkos játékába a fiatal filmeseket”

1 nap 21 óra ago

„Szerintem mindenki, aki ennek a döntésnek a részese volt, az komolyan szégyellje magát, és sok sikert kívánok ahhoz, hogy ezzel együtt éljen” – mondta pénteken a filmes Inkubátor Program Pitch Fórumán Brauner Máté rendező, aki a saját filmötlete helyett inkább arról beszélt, hogy mennyire megalázó a helyzet,amit a Nemzeti Filmintézet (NFI) teremtett azzal, hogy kívülről szinte […]

The post Enyedi Ildikó: “Belerángatják a felnőttek piszkos játékába a fiatal filmeseket” appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Folytatódik a Lábujjhegyen – Új epizódokkal érkezik Bősze Ádám és Megyeri Léna előadás-sorozata

1 nap 21 óra ago

Zenéről és táncról, párban: az előző évad sikere után a 2023-24-es színházi szezonban is látható lesz a Nemzeti Táncszínházban Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész közös ismeretterjesztő előadás-sorozata. 

The post Folytatódik a Lábujjhegyen – Új epizódokkal érkezik Bősze Ádám és Megyeri Léna előadás-sorozata appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Szentivánéji álom – Újra műsorra tűzi Mohácsi János rendezését a marosvásárhelyi színház

1 nap 21 óra ago

Újra műsorra tűzi tavalyi szilveszteri vígjátékát a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata. William Shakespeare Szentivánéji álom című darabját a Mohácsi testvérek írták át és alkalmazták színpadra, a mű Mohácsi János rendezésében került a marosvásárhelyi közönség elé.

The post Szentivánéji álom – Újra műsorra tűzi Mohácsi János rendezését a marosvásárhelyi színház appeared first on Színház.online.

szinhaz.online
Ellenőrizve
46 perc 2 másodperc ago
Színház Online
A színházi világ hírei
Feliratkozás a következőre: Színház Online hírcsatorna

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó