Színház Online

Dunakanyar – Gasztroszínházi élmény Soltész Bözsével  és Szatmári Attilával a Magyar Színházban

4 óra 2 perc ago

2022. december 16-án mutatja be a nagyközönség számára a Pesti Magyar Színház legújabb előadását, egy különleges koncepció keretein belül. Karinthy Ferenc Dunakanyar című remekműve nem csupán szellemi feltöltődést kínál, hanem egyedi gasztroszínházi élményt is!

The post Dunakanyar – Gasztroszínházi élmény Soltész Bözsével  és Szatmári Attilával a Magyar Színházban appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

“Belehalok, de mégis élvezet csinálni” – Peller Károly Latabár Kálmánt alakítja

4 óra 9 perc ago

A Mágnás Miska Pixije Peller Károly és Latabár Kálmán repertoárjának egyetlen közös pontja, de a színművész reméli, hogy A denevérből Frosch, aztán pedig majd a Szép Helénából Menelaosz növeli a számot. Addig is élete első, a legendás táncos-komikusról szóló prózai monodrámájára készül a Spinoza Színházban, illetve a színházi alkotás nem feltétlenül színpadi kérdései izgatják.

The post “Belehalok, de mégis élvezet csinálni” – Peller Károly Latabár Kálmánt alakítja appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

“Minden váltásban ott van a kockázat” – Interjú Mészáros Bélával és Mentes Júliával

4 óra 57 perc ago

Októberben mutatták be Henrik Ibsen Hedda Gablerét Székely Kriszta rendezésében a Katona József Színházban. Az előadás Thiájával, Mentes Júliával és Elvert Lövborgjával, Mészáros Bélával beszélgetett tartalmi partnerünk, a Pótszékfoglaló örvényről, a függőség útvesztőiről, a kapcsolatokban való kiszolgáltatottságról, Thia “bátorságáról”, a hit erejéről.

The post “Minden váltásban ott van a kockázat” – Interjú Mészáros Bélával és Mentes Júliával appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Caramel-dalokkal jön a Mesterkód című musical Trokán Péterrel és Szulák Andreával

5 óra 46 perc ago

Tíz vadonatúj slágerrel mutatkozik be Molnár Ferenc Caramel a Mesterkód című romantikus musicalben december 3-án a Papp László Budapest Sportarénában. A főpróbák javában zajlanak, a Caramel, Nika, Palcsó Tamás, Lutter Imre, Szulák Andrea, Trokán Péter és Bakos-Kiss Gábor főszereplésével bemutatkozó előadás különleges hangzásvilágot és izgalmas történetet ígér. Az elmúlt hetekben három dalpremiert is tartottak Caramelék; […]

The post Caramel-dalokkal jön a Mesterkód című musical Trokán Péterrel és Szulák Andreával appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

“Tudom, hogy a képekben micsoda erő rejtezik” – Sára Sándorra emlékezünk

16 óra 57 perc ago

Sára Sándor Kossuth-nagydíjas operatőr, rendező, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a XX. századi magyar filmművészet megkerülhetetlen alakja volt. 1933. november 28-án született Turán és 2019. szeptember 22-én hunyt el Budapesten.

The post “Tudom, hogy a képekben micsoda erő rejtezik” – Sára Sándorra emlékezünk appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Bíró Kriszta, Módri Györgyi, Végh Péter és Ilyés Róbert kapja az Aase-díjat

1 nap 2 óra ago

Gobbi Hilda 1987-ben közérdekű célra tett kötelezettségvállalásával végrendeletében létrehozta az Aase-díjat az „emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői”, az epizódisták részére azzal a meghagyással, hogy évente két színészt és színésznőt díjazhat a neves művészekből álló kuratórium. 

The post Bíró Kriszta, Módri Györgyi, Végh Péter és Ilyés Róbert kapja az Aase-díjat appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

25. előadásához érkezik a Holtverseny – Kultkönyvből készült Katona Péter Dániellel

1 nap 3 óra ago

„Egy történet a teljes kilátástalanságról és boldogtalanságról, és arról a kegyetlenségről, amely mindezekből táplálkozik.” – „A brutális üresség regénye.” – „Egyszerűen nem lehet letenni.” Ilyen kritikák jelentek meg Totth Benedek 2014-ben napvilágot látott regényéről, a Holtversenyről, amely azóta is az egyik legnépszerűbb kortárs regény.

The post 25. előadásához érkezik a Holtverseny – Kultkönyvből készült Katona Péter Dániellel appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

FRIDA, az élet múzsája – Látványszínházi bemutatót tart a Duda Éva Társulat

1 nap 3 óra ago

A Duda Éva Társulat 2022/23-as évadának legfontosabb eseményeként egy új bemutatón dolgozik, ami valódi kuriózumnak ígérkezik az együttes repertoárjában. Duda Éva teljesen új koncepció mentén foglalkozik újra Frida Kahlo művészetével, a Nemzeti Táncszínházzal együttműködésben egy különleges előadásra készülnek „FRIDA, az élet múzsája” címmel. 

The post FRIDA, az élet múzsája – Látványszínházi bemutatót tart a Duda Éva Társulat appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Nyáry Krisztián, Mácsai Pál és Schäffer Erzsébet is az Óbudai Társaskör vendége lesz

1 nap 3 óra ago

Schäffer Erzsébet, Nyáry Krisztián és Lévai Katalin könyvbemutatóval, Mácsai Pál és Mácsai János színpadi beszélgetésre, Érdi Tamás önálló esttel várja a közönséget a Kiskorona7-ben. Koncertek, gyerekprogram és időszaki kiállítások is gazdagítják a decembert.

The post Nyáry Krisztián, Mácsai Pál és Schäffer Erzsébet is az Óbudai Társaskör vendége lesz appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

950 millióból rendezhet filmet színészóriásokkal Csányi Sándor

1 nap 4 óra ago

Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Koltai Róbert, Tenki Réka, Bálint András, Kovács Zsolt, Pogány Judit és Lázár Kati főszereplésével rendezi első mozifilmjét Csányi Sándor, melynek gyártására megszavazta a támogatást a Nemzeti Filmintézet. Lakos Nóra VÉLETLENÜL ÍRTAM EGY KÖNYVET címmel forgat családi filmet az írás csodájáról egy holland sikerkönyvet feldolgozva.

The post 950 millióból rendezhet filmet színészóriásokkal Csányi Sándor appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

“Elkezdett érdekelni, ahogy a külső és a belső világ egymásban tükröződik” – Interjú Kovács Domokossal

1 nap 4 óra ago

Kovács Domokos bábos, koreográfus, színész, táncos Staféta nyertes előadása a reburn a cathedral december 16-án kerül bemutatásra a Jurányi Házban. Az előadás rendezőjével beszélgettett Bordás Katinka.

The post “Elkezdett érdekelni, ahogy a külső és a belső világ egymásban tükröződik” – Interjú Kovács Domokossal appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Több mint 1 milliárd forint pályázható a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektben

1 nap 4 óra ago

A VEB2023 EKF program 2022 negyedik negyedévében még nyitott pályázataival összesen valamivel több mint 1 milliárd forintnyi keretösszeg áll rendelkezésre – hívta fel a figyelmet a Kultúra.hu.

The post Több mint 1 milliárd forint pályázható a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projektben appeared first on Színház.online.

szinhaz.online
Checked
1 óra 2 perc ago
Színház Online
A színházi világ hírei
Feliratkozás a következőre: Színház Online hírcsatorna

Idézetek

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó