Színház Online

Függetlenként indul az olasz választásokon a 95 éves Gina Lollobrigida

17 óra 44 perc ago

Az Olaszországban, illetve Hollywoodban is töretlen népszerűségnek örvendő ikon, Gina Lollobrigida 1999-ben az európai parlamenti választásokon, a demokratákkal együtt indult, most pedig az alig három hete alapított Szuverén és Népszerű Olaszország (ISP) támogatásával, független jelöltként méretteti meg magát – írja a La Repubblicára hivatkozva a Telex.

The post Függetlenként indul az olasz választásokon a 95 éves Gina Lollobrigida appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Rév Marcellről ír a legjelentősebb amerikai operatőr szaklap

19 óra 10 perc ago

„A fény művészete” címmel szentelt címlapsztorit Rév Marcell munkájának az American Cinematographer augusztusi száma. Az Amerikai Operatőrök Társasága (ASC) hivatalos magazinjában jellemzően a szakma élvonala érdemel ki ilyen kiemelt figyelmet, a márciusi szám címlapján például a kétszeres Oscar- és ötszörös BAFTA-díjas Roger Deakins virít. Rév Marcell, a Magyar Filmoperatőrök Egyesületének (HCA) tagja az Eufória című HBO-sorozat fényképezésével […]

The post Rév Marcellről ír a legjelentősebb amerikai operatőr szaklap appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Béres Ilona: “Soha nem voltam gyáva, próbáltam harcolni a magam eszközeivel”

19 óra 21 perc ago

„Ez az egy életem van, az pedig bevonult a könyvbe” – mondja Béres Ilona. A születésnapjára az MMA Kiadó gondozásában megjelent hiánypótló kötet, Ablonczy László fotókkal gazdagon illusztrált nagyesszéje ajándék a színművésznőnek és még inkább: ajándék a nézőknek – írja a Kultúra.hu. Papp Tímea kérdezte a színészlegendát.

The post Béres Ilona: “Soha nem voltam gyáva, próbáltam harcolni a magam eszközeivel” appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Rezes Judit, Szabó Győző, Tenki Dalma és Georgita Máté Dezső előadásai is a Puskin Kuckóba érkeznek

19 óra 41 perc ago

Ősszel újraindul a Budapest Film programsorozata a Puskin moziban. Minden szombaton és vasárnap filmvetítések, bábelőadások, koncertek várják a családokat – hívta fel a figyelmet a Kultúra.hu és az Index.

The post Rezes Judit, Szabó Győző, Tenki Dalma és Georgita Máté Dezső előadásai is a Puskin Kuckóba érkeznek appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Hogyan élték meg a fiatalok a pandémiát? – Pass Andrea előadásáról írt Kósa-Szigety Zsófia

19 óra 46 perc ago

A Színműhely Alapítvány “Hangosan lépek és visszhangzik az Oktogon” című előadásával szerepelt az idei Thealteren. A produkcióról írt Cigi, igyunk, szelfit, baszki (magyarázat egy visszataszító címemhez) címmel Kósa-Szigety Zsófia, a fesztivál bloggere. Hogyan élték meg a fiatalok a pandémiát? A korosztályhoz tartozó drámaírók jeleneteiből Pass Andrea rendezett előadást.

The post Hogyan élték meg a fiatalok a pandémiát? – Pass Andrea előadásáról írt Kósa-Szigety Zsófia appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

J. K. Rowling halálos fenyegetést kapott, miután kiállt a megkéselt Rushdie mellett

19 óra 49 perc ago

A támadás miatt a hétvége folyamán számos ismert személy, köztük írók is kiálltak az ügy mellett – így tett a Harry Potter-regényfolyamot jegyző J. K. Rowling is, aki azonban halálos fenyegetést kapott mindezért – számolt be több sajtóorgánum.

The post J. K. Rowling halálos fenyegetést kapott, miután kiállt a megkéselt Rushdie mellett appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

A 30 éves Kerekasztal és a 25 éves Káva kapja a Színházi Kritikusok Céhének első Jövő díját

19 óra 54 perc ago

Új díjat alapít a Színházi Kritikusok Céhe a 2022-ben átadandó Színikritikusok díjai mellé. A Jövő díjat olyan színházi alkotók, alkotócsoportok vagy produkciók kaphatják meg, akik innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgoznak a társadalmi folyamatok alakításán. Az első Jövő díjat a hazai TIE (Theatre in Education) meghonosításának két úttörő társulata, a 30 éves Kerekasztal Színház és a […]

The post A 30 éves Kerekasztal és a 25 éves Káva kapja a Színházi Kritikusok Céhének első Jövő díját appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Wiegand Lívia: “Egy operaprodukcióhoz körülbelül 500 jelmezt gyártunk”

1 nap 2 óra ago

Márciustól újra várja a látogatókat a Magyar Állami Operaház, az Erkel Színház mellett. A produkciók sikeréhez több száz olyan ember munkája szükséges, akik a reflektorfény hatósugarán kívül esnek. Nélkülük nem tudna létrejönni a produkció. A jelmezkészítő műhely vezetője, Wiegand Lívia mesélt a munkafolyamatról a Magyar Nemzetnek.

The post Wiegand Lívia: “Egy operaprodukcióhoz körülbelül 500 jelmezt gyártunk” appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

“Abszolút megérte bedobni magam a mélyvízbe” – Interjú Kókai Tündével első rendezéséről

1 nap 2 óra ago

Kókai Tünde, az Örkény Színház színésze 2022. augusztus 16-án mutatja be Lázár Ervin meséje alapján A Négyszögletű Kerek Erdő Küldetés című projektjét a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban a Füge Produkcióval együttműködve. Az előadás színész-rendezőjével készített interjút a Jurányi Latte.

The post “Abszolút megérte bedobni magam a mélyvízbe” – Interjú Kókai Tündével első rendezéséről appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Lezuhant egy artista a Szigeten

1 nap 20 óra ago

Vető Viktória, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. sajtófőnöke közölte: a Sziget egészségügyi csapatát délután hívták egy balesethez a cirkuszi helyszínhez, mert egy artista az előadás folyamán megsérült. A helyszínre azonnal kiérkező mentőszolgálat az előadóművészt lábsérüléssel vitte kórházba.

The post Lezuhant egy artista a Szigeten appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

‘Nem lehet elmondani’ – Jászay Tamás írása a Nagymamával álmodtam előadásáról

2 nap 1 óra ago

Kellenek a történetek. Az éléshez, a megéléshez, az átéléshez. Meg persze legelsősorban a túléléshez. Ha az ember megnéz egy olyan, nem csak hazai (vö. kicsi, savanyú, stb.) mércével tökéletesre csiszolt gyöngyszemet, mint amilyen a Nagymamával álmodtam, rögtön ráérez ennek a kissé közhelyszerű kijelentésnek a mélységesen mély igazságtartalmára.

The post ‘Nem lehet elmondani’ – Jászay Tamás írása a Nagymamával álmodtam előadásáról appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Allez allez allez – Ferencz Hedvig írása Medveczky Balázs Élet-ritmusra előadásáról

2 nap 1 óra ago

Az idei THEALTER-en szép számban játszott monodrámák nem csak a színészek részéről merész vállalások és nagy koncentrációt igénylő előadások, de befogadóként is megkövetelik az éberséget. Az utolsó napot is monodrámákkal zárták: a Szegedi Nemzeti Színház Élet-ritmusra előadása érvényesen folytatta az elmúlt napokat.

The post Allez allez allez – Ferencz Hedvig írása Medveczky Balázs Élet-ritmusra előadásáról appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

Vidnyánszky Attila: “Fájóan konstatáltam, hogy bezárkózunk, sötét termekbe, szobákba, ahelyett, hogy az élettel találkoznánk”

2 nap 1 óra ago

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem Nyári Akadémiájának mintegy száz résztvevője, budapesti és kaposvári színművészet szakos hallgatók és az egyetem oktatói látogattak el szerdán a nagyváradi Szigligeti Színházba. Köztük volt Szabó K. István, a Szigligeti Társulat korábbi művészeti vezetője, illetve Vidnyánszky Attila, a budapesti Színház- és Filmművészetért Alapítvány elnöke, a Nemzeti Színház vezérigazgatója is – […]

The post Vidnyánszky Attila: “Fájóan konstatáltam, hogy bezárkózunk, sötét termekbe, szobákba, ahelyett, hogy az élettel találkoznánk” appeared first on Színház.online.

szinhaz.online

“Megtanultam nemet is mondani” – Interjú Vincze Erika pályakezdő színésznővel

2 nap 2 óra ago

Vincze Erika sokáig operaénekesnek készült, mégsem tudott soha teljesen elszakadni a színháztól. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen idén kap színművészeti mesterdiplomát Berekméri Katalin és Harsányi Zsolt osztályának hallgatójaként. Kernetzky Hanna harmadéves teatrológus beszélgetett vele.  

The post “Megtanultam nemet is mondani” – Interjú Vincze Erika pályakezdő színésznővel appeared first on Színház.online.

szinhaz.online
Checked
1 óra 52 perc ago
Színház Online
A színházi világ hírei
Feliratkozás a következőre: Színház Online hírcsatorna

Idézetek

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó