Nyílt Fórum a Deszka Fesztiválon

Deszka Fesztivál 2018

A Színházi Dramaturgok Céhének legfőbb éves rendezvénye a Nyílt Fórum, mely 1985-től először Zalaegerszegen volt szakmai bázisa a kortárs drámának. 2001-ben Pécsre került, ahol a széles közönség is megismerte működését. Tavaly ismét megújult: fél éven át, három találkozó során csiszolhatják darabjaikat a szerzők. Munkájukhoz, majd szövegeik közönség előtti bemutatásához tapasztalt dramaturgoktól kapnak szakmai segítséget. Lassan hagyománnyá válik, hogy január elején Zalaegerszegen kezdődik a munka, majd az írók az ottani tapasztalatok alapján átdolgozva hozzák el darabjaikat Debrecenbe, a Deszka Fesztiválra. A júniusi, utolsó állomás Pécs, ahol az együttműködés eredményét, az idei Fórum nyolc darabját felolvasószínházként láthatja a közönség.

A Nyílt Fórum nyilvános programján való részvétel mindenki számára nyitott és ingyenes.

2018. április 06., 14 óra

NYÍLT FÓRUM FÉLMARATON 1.

Helyszín: Ady park pódiumszínpad (rossz idő esetén Balett-terem)
Időpont: 

14:00 - O. Horváth Sári: Lenni vagy nem

O. Horváth Sári

A darab a gyerekvállalás témáját állítja fókuszba meglepő nyíltsággal, már-már tabudöntő erővel. De korántsem tézisdrámáról van szó: a mozaikosnak tetsző szerkezet folyamatos fejlődése során egyre pontosabban rajzolódnak ki a szereplők egymáshoz fűződő viszonyai és a történetük.

A szerzőről:

O. Horváth Sári 2017-ben végzett színházrendező szakon Bocsárdi László osztályában Marosvásárhelyen. A rendezés mellett íróként és dramaturgként is működik független és kőszínházi előadásokban egyaránt. Dolgozott többek között a debreceni Csokonai Színházban, a Duda Éva Társulattal, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban és a Kolibri Színházban is.

15:00 - Kovács Dominik és Kovács Viktor: Mintapinty

Kovács ikrek

Mintapinty főhőse, Molnár Zsóka háborús gyerek, a fojtogató ötvenes években kamaszodik. A kispolgári származású nő az enyhülő szocializmus idején funkcionáriusfeleség lesz, a helytörténeti emlékház gondnoka férje szülőfalujában, még akkor is, amikor a rendszerváltozás átrobog a feje fölött. A történelmi folyamatok következtében akár hőssé is válhatna, vagy sorsa tragikusra is fordulhatna, de középszerűsége, a magánéleti elszigeteltsége, becsapottsága, a hétköznapok monotonitása megtartja olyannak, amilyennek született. A nő kötelességtudata erősebbnek bizonyul az önkifejezési vágynál, bár az utóbbi sem tűnik el nyomtalanul Zsókából. Zebrapintyei előtt gyakran zeng anyai ódát, vagy épp szenvedélyes bosszúáriát a múltbeli sérelmeiért. A monotonitást megtöri egy váratlan hír: Zsóka felkérést kap, hogy a falumúzeum megnyitásának évfordulója alkalmából ünnepi köszöntőt mondjon, megossza emlékeit a publikummal. Itt a lehetőség, hogy drámai hőssé váljon.

A szerzőkről:

Kovács Viktor és Kovács Dominik 1996-ban születtek, az ELTE BTK másodéves hallgatói. Elszánt anekdotagyűjtők, fanatikus olvasók, nótafák, a családi legendárium kutatói. Elbeszéléseik jelentek meg a Bárkában, a Hévízben, az Új Forrásban, a Félonline-on és a Műút portálon. Tavaly Jégtorta című drámájukkal szerepeltek a Kortárs Dráma Nyílt Fórumán. Ugyanezzel a darabbal az idei évben meghívást kaptak az Interplay Europe Fesztiválra, amit a lettországi Liepajában rendeznek meg, valamint a mű felkerült a berlini Theatertreffen keretében rendezett Stückemarkt húszas listájára.

 

16:00 - Lénárd Róbert: Bácskamocsaras

Lénárd Róbert

Ennek a városnak semmije nem volt az aranykorban, csak egy hanglemezgyára: az Élet muzsikája. Mostanra a gyár üresen áll, helyi amatőr zenekarok titkos próbahelye lett. A gyárat azonban eladják, és ezzel felkavarodik a sár: aktivisták szerveznek tűntetést, a gyár volt portása pedig véletlenül megtalálja a kiadó valahai sztárját, Izabellát, aki régen szakított a zenével.

Mindeközben Izabella fia, Lucas hazatér külföldről, hogy meglátogassa édesanyját, de szembesül gyerekkora démonaival és kegyetlen játékot kezd el játszani egy álmait vesztett jegyespárral.

Elveszett lemezek kerülnek elő, minduntalan megszólal a (régi és új) zene, és még maga Titó elvtárs is visszatér halottaiból, hogy újra dalra bírja Izabellát.

A szerzőről:

Lénárd Róbert 1983-ban született Zentán, Újvidéken irodalmat és rendezést tanult. Jelenleg az Újvidéki Színház munkatársa, ír, rendez. Drámakötete, a Skizopolisz, a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2015-ben.

17:00 -  Drubina Orsi: Sárkányterminál

Drubina Orsi

Drubina Orsi

A Sárkányterminál felnőtteknek szóló bábmese. Csupa történetszilánk, csupa küzdelem. Kis Sára vagy utazik, vagy nem. Inkább igen. Csak előbb van egy pár dolga: szembenézni, szerelembe esni, felszabadulni. „Hát haza! Hova mennék?! Magát ne érdekelje, hogy hova megyek. Nincs hova mennem, de remélem, most örül, most boldog, most már kielégült, engem, legyen szíves, ne molesztáljon tovább, összepakolom, amim van, és hazamegyek. Nem szállok fel. Kitörölhet az utaslistájáról.”

A szerzőről:

„Még nem írtam drámát. Nem vagyok szellemes sem, vagy ismert. Csak van kedvem játszani.”

Időpont: 2018. április 14., 14 óra

NYÍLT FÓRUM FÉLMARATON 2.

Helyszín: Ady park pódiumszínpad (rossz idő esetén Horváth Árpád Stúdiószínház)

Szálinger Balázs - Maros András­: Phil Collins

Szálinger Balázs és Maros András

Lecseréli dobosát a budafoki illetőségű Különutas együttes. A korábbi dobos az együttes legjobb zenésze és legnépszerűbb tagja volt, már csak ezért is meglepő a váltás. Ennél is meglepőbb, hogy az új zenekari tag Phil Collins, a világsztár, aki a hírnévbe belefásulva új élményekre vágyik– ezért is jelentkezik emailen a Különutasnál, csupán egyetlen, a neten látott, és az együttesre a legkevésbé sem jellemző szám alapján. A Különutas megosztott az övékétől teljesen eltérő zenei világból érkező Phil Collins-szal kapcsolatban, de tudják, hogy a világhírű dobosra támaszkodva ők maguk is előbbre juthatnak. A hatvanas zenész társra talál Kati néniben, az énekes anyukájában, akivel közösen rajonganak Petőfi Sándorért. Különös találkozás az övék: évtizedekkel a hidegháború után, az időskorban találkozik két fiatal a vasfüggöny két oldaláról. Phil Collins újrakezdeni akar a neve nélkül, a Különutasnak pedig pont Phil Collins nevére van szüksége. Az ellentmondásos helyzet elől Phil Collins váratlan lépésre szánja el magát – és közben a kirúgott dobos is bosszút forral.

A szerzőkről:

Maros András (1971) nyolc prózakötet, számos színdarab és forgatókönyv szerzője. Több mint háromszáz írása jelent meg irodalmi folyóiratokban, országos heti- és napilapokban. Legismertebb darabjai a Gyanús mozgások és a Hulladék.

Szálinger Balázs (1978) József Attila-díjas magyar költő, drámaíró. Több verseskötete, illetve kisepikája és színműve jelent meg nyomtatásban, drámái és mesejátékai visszatérő repertoárdarabjai a hazai és határon túli színházaknak. A legismertebbek ezek közül a Köztársaság és a Becsvölgye. 

 

Maruszki Balázs: Vasember fiai

Maruszki Balázs

Mosonsorján, egy osztrák határhoz közeli falucskában a rendszerváltozás után az Ismeretlen Szovjet Katona szobrát fűrészelik le a talapzatról. Új hőst keresnek, lehetőleg helyi illetőségűt. Két hét múlva ugyanis háromszáz éves a falu. Valamit fel kell avatni a főtéren. Csornai, aki az első szabad választásokon lett polgármester, a falut a térképre akarja rakni. Váratlanul egy amerikai bukkan fel: Fred Pedruzzi, detroiti kamionsofőr. Apja nyomait keresi, aki a II. világháborúban az amerikai légierőnél szolgált. A falu felett zuhant le a gépe ’44-ben. A váratlan helyzet kapóra jön a polgármesternek. De nem tudhatja, ezzel milyen lavinát indít el… A faluban még emlékeznek az amerikai bombázó lezuhanására. A temetőben valóban el van földelve pár amerikai katona, de Fred apja nincs köztük. Az idősebbek még emlékeznek, hogy hét katona azonnal meghalt, a nyolcadik ejtőernyővel ereszkedett a fák közé. Az egyetlen túlélő amerikait a falu rejtegette a visszatérő oroszok elől… De az itt bujkáló idegen még több viszályt hoz rájuk, amely még évtizedek múlva is érezhető.

A szerzőről:

Maruszki Balázs (1968) forgatókönyvíró, író, dramaturg, a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztő csapatának tagja. Számos színdarab, rádiójáték és forgatókönyv szerzője. 2009-ben a Végevégevégemindennekcímű darabja elnyerte a Nyílt Fórum Vilmos-díját. Az Ébrenjárók című filmmel legjobb elsőfilmes forgatókönyvírói díjat nyert a Magyar Filmszemlén, A rajzoló című filmért pedig a legjobb forgatókönyv Arany Panda-díját vehette át a Szecsuáni Nemzetközi Televíziós Fesztiválon.

 

Tési Dóra-Kurta Niké: Doboz

 

Tési Dóra

Tési Dóra
 

Kurta Niké

Kurta Niké

Három kamasz fiú. Egy anya. Egy apa. Egy lakás. Egy ablak. Egy ajtó. Egy kulcs. Tizenöt év. Több száz film. A hősök léteznek? Ha eljátszod őket, azzá válsz? Az otthon börtön? Vagy az, ami odakint van?

A szerzőkről:

A Mentőcsónak színházi nevelési társulatnál dolgoztunk először együtt, az ott folytatott közös munka inspirált minket arra, hogy megkezdjünk egy alkotói együttműködést. Ennek első állomása a Kerekasztal Színház pályázatára írt tantermi drámánk, a Néma bohócok, melyet a zsűri a legjobb pályaműnek ítélt. A második a Staféta-nyertes Dobozcímű projektünk, amelyhez készülő drámánkat a Nyílt Fórum keretein belül fejleszthetjük. A drámaírás mindkettőnket régóta foglalkoztat, és mivel mindketten a színházi szakma más-más területein dolgozunk, különböző nézőpontokból tudjuk az írás folyamatát megközelíteni, jól kiegészítve egymást.

 

Totth Benedek: Afganisztán

Totth Benedek

Totth Benedek

Az Afganisztán egy véres családi dráma. Boldogh Lászlót, a többszörösen kitüntetett rendőrtisztet, nyomozót egy súlyos szakmai baklövés miatt felmentik a rendőri szolgálat alól. Öccse, Boldogh Ferenc kijön a sittről, ahol különösen nagy értékre elkövetett lopás miatt ült. A lopott pénz nem került elő a nyomozás során. Feri rögtön Lacihoz siet, mert nála dugta el a zsetont. Laci családjának élete fenekestül felfordul Feri felbukkanásával, sötét titkokra derül fény, a volt rendőrkollégák szaglászni kezdenek. Totth Benedek halálosan izgalmas fekete komédiája.

A szerzőről:

Író, műfordító. 1977-ben született, Kaposváron. Első regénye, a Holtverseny 2014-ben jelent meg a Magvető Kiadónál. 2015-ben megnyerte az év legjobb első prózakötetének járó Margó-díjat. Második regénye 2017-ben jelent meg, Az utolsó utáni háború címmel.

 

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó