Szilágyi Eszter Anna: ÖRÖK NEVET ADOK/ Egy emléktábla-avatás

Örök nevet adok

EGY EMLÉKTÁBLA-AVATÁS
Emlékezetpolitikai káosz-mátrix

Ezt a darabot eredetileg egy 200 éves zsinagóga ünnepi dráma-pályázatára írtam. Tisztában voltam vele, hogy nem éppen ünnepi anyag, bosszantásnak, porszemnek szántam a láthatóan már-már olajozottan működő gépezetbe. Állampárt és bizonyos zsidó vallási szervezetek összeborulnak, mindketten megérik a pénzüket… És akkor kérdezem én – miféle emlékezetpolitikai káosz, amennyiben egy második világháborús áldozatok tiszteletére állítandó emléktáblára mintegy véletlenül, felkerülnek a gyilkosok nevei is?!
Úgy éreztem, kezdeni kell valamit a problémával. Vannak sokan, drámaírók és színházi emberek, akik úgy gondolják, hogy nincs dolgunk vele, rálátásunk korlátolt, esetleges, tévedések áldozatául eshetünk, míg benne sodródunk, tapicskolunk, politikai hordák játékszere leszünk, össze vagyunk jelenezve. Hát ja. Na de milyen „távolságból” lennénk hűvösen elegánsak, bölcsek és tárgyilagosak? Nem egyedül gondolkodásunk intenzitása, írásmunkánk komolyan vétele eredményezheti a „tisztánlátást”?! Az idő vibráció, hurok, adódnak pillanatok a belátásra. Sok burkolt év narratívája után a jelen felismerés lehet, őrszemként saját fejünkben, hogy „el ne menjenek otthonról”…

A POLGÁRMESTER: Znamenák István
A RABBI: Kuna Károly
SZÓVIVŐ: Bacskó Tünde
RIPORTER: Mechle Krisztián

Írta és rendezte: Szilágyi Eszter Anna

A Líra és Logika Teátrum a Líra és Logika Kulturális Alapítvány projekt-teátruma. Művészeti vezető: Kutszegi Csaba 

A kép eltávolítva.

Jelölés

Kezdete
Vége
Helyszín
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó