A KORTÁRS MAGYAR DRÁMA NYÍLT FÓRUMA A SZÍNHÁZI DRAMATURGOK CÉHÉNEK SZERVEZÉSÉBEN

nyílt fórum

A felolvasásokat június 8 és 15 között minden nap 15 órától a Művészetek és Irodalom Háza  Filep Lajos termében tartjuk , utána rövid beszélgetésekre kerül sor a szerzők, alkotók és meghívott hozzászólók részvételével.

2018. június 8., péntek, 15:00

Maruszki Balázs: Vasember fiai

Szereplők: Benkó Bence, Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Fábián Péter, Horváth Szabolcs, Maruszki Balázs, Törő Gergő, Varga Kinga, Jáger Balázs,

Dramaturg: Keszthelyi Kinga, Mikó Csaba

Rendező: Benkó Bence, Fábián Péter

1990. Egy határközeli faluban az Ismeretlen Szovjet Katona szobrát fűrészelik le a talapzatáról. Új hőst keresnek. Váratlanul egy amerikai bukkan fel: Fred Pedruzzi, detroiti kamionsofőr. Apja nyomait keresi, aki a II. világháborúban az amerikai légierőnél szolgált. A falu felett zuhant le a gépe ’44-ben. A váratlan helyzet kapóra jön az ambiciózus polgármesternek. De nem tudhatja, ezzel milyen lavinát indít el. A szülők szőnyeg alá söpört bűnei elindítják a szembesülés lavináját.

2018. június 9., szombat 15:00

Lénárd Róbert: Bácskamocsaras

szereplők:  Bakota Árpád, Mercs János, Mészáros Tibor, Rózsa László, Sárközi-Nagy Ilona, Újhelyi Kinga, Varga Klári

zene: Újhelyi Kinga, Szabó Krisztián

dramaturg: Cseicsner Otilia
rendező: Sardar Tagirovsky

Ez a dráma arról kell, hogy szóljon, dadogva, hogy hogyan rekedtünk két világ között.
Hogyan él a nép egyik fele (nem is föltétlenül csak az idősebbek) valami megfejtetlen és kielemzetlen múltban, a másik pedig hogyan képtelen megtalálni magát ebben az ideológiailag definiálatlan, önmagát kapitalistának való féllényben, amit államnak csúfolunk.
Pontosabban arról a sebezhetőségről szól, ami ebből az állapotból következik.
A miliő: egy város, amelynek valamikor büszkesége volt Az Élet Muzsikája lemezkiadó.

2018. június 10., vasárnap 15:00

O. Horváth Sári: Lenni vagy nem

Szereplők: Bartsch Kata, Döbrösi Laura, Eke Angéla, Lakos Fanni, Majsai-Nyilas Tünde, Quintus Konrád, Szilágyi Kata, Szirmai Melinda

Dramaturg: Orbán Eszter
Rendező: Néder Panni

A darab a gyerekvállalás témáját állítja fókuszba meglepő nyíltsággal, már-már tabudöntő erővel. De korántsem tézisdrámáról van szó: a mozaikosnak tetsző szerkezet folyamatos fejlődése során egyre pontosabban rajzolódnak ki a szereplők egymáshoz fűződő viszonyai és a történetük.

O. Horváth Sári 2017-ben végzett színházrendező szakon Bocsárdi László osztályában Marosvásárhelyen. A rendezés mellett íróként és dramaturgként is működik független és kőszínházi előadásokban egyaránt. Dolgozott többek között a Debreceni Csokonai Színházban, a Duda Éva Társulattal, Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban, és a Kolibri Színházban is.

 2018. június 11., hétfő 15:00

Kovács Viktor és Kovács Dominik: Mintapinty

szereplő: Oláh Zsuzsa

dramaturg-mentor: Lőkös Ildikó

rendező: Szabó K. István


Kovács Viktor és Kovács Dominik 1996-ban születtek, az ELTE BTK hallgatói. Már több irodalmi folyóiratban is publikáltak. A Jégtorta című művükből 2017-ben Hegedűs D. Géza rendezett felolvasószínházat, és a berlini Theatertreffen is fölfigyelt rá. Legújabb színművüknek, a Mintapintynek a főhőse, Molnár Zsóka sok minden lehetett volna: háborús áldozat, osztályidegen értelmiségi, amerikai nagynéni vagy flitteres operett-sztár – de végül az égetthalmi falumúzeum igazgatójaként nyugdíjazták 63 évesen 2003-ban. Azóta pintyeivel beszélget, és keresi a lehetőséget, hogy drámai hős lehessen…

2018. június 12., kedd 15:00

Totth Benedek: Afganisztán

szereplők: Ágoston Péter, Ecsedi Erzsébet, Jámbor József, Makranczi Zalán, Mentes Júlia Virginia, Pavletits Béla, Réti Iringó, Varga Klári, Vranyecz Artúr

dramaturg: Perczel Enikő

rendező: Harsányi Sulyom László

Boldog Lászlót, a többszörösen kitüntetett nyomozót egy súlyos túlkapás miatt felmentik a szolgálat alól. Öccse, Feri, akit különösen nagy értékre elkövetett lopás miatt jó pár évre lecsuktak, most szabadul a sittről, és új életet akar kezdeni. Laciéknál azonban nem mindenki várja őt tárt karokkal, és a család élete fenekestül felfordul, és Laci ex-kollégái is szaglászni kezdenek. Az Afganisztán egy családi drámába oltott fekete komédia.

Totth Benedek író, műfordító. Regényeket és novellákat ír. Holtverseny című regényével 2015-ben megnyerte az év legjobb első prózakötetének járó Margó-díjat. Az Afganisztán az első drámája.

2018. június 13., szerda 15:00

Maros András – Szálinger Balázs: PHIL COLLINS

szereplők: Börcsök Enikő, Darvasi Áron, Dino Benjamin, Hegedűs D. Géza, Kovács Máté, Lukács

Sándor, Márfi Márk, Márkus Luca, Rudolf Szonja

dramaturg: Keszthelyi Kinga, Lökös Ildikó

rendező: Hegedűs D. Géza

Lecseréli dobosát a budafoki Különutas együttes. A korábbi dobos az együttes legjobb zenésze és

legnépszerűbb tagja volt, már csak ezért is meglepő a váltás. Ennél is meglepőbb, hogy az új zenekari

tag Phil Collins, a világsztár, aki a hírnévbe belefásulva új élményekre vágyik – ezért is jelentkezik a

Különutasnál, egyetlen, a neten látott szám alapján. A Különutas megosztott Phil Collins-szal

kapcsolatban, de tudják, hogy a világhírű dobosra támaszkodva ők maguk is előbbre juthatnak.

 

2018. június 14., csütörtök 15:00

Drubina Orsolya: Sárkányterminál

szereplők: Stefanovics Angéla, Laboda Kornél

zene: Vajdai Vilmos

dramaturg-mentor: Lőkös Ildikó, Mikó Csaba

rendező: Szenteczki Zita

„Még nem írtam drámát. Nem vagyok szellemes sem, vagy ismert. Csak van kedvem játszani.” (Drubina Orsolya) A Sárkányterminál felnőtteknek szóló bábmese. Csupa történetszilánk, csupa küzdelem. Kis Sára vagy utazik, vagy nem. Inkább igen. Csak előbb van egy pár dolga: szembenézni, szerelembe esni, felszabadulni. „Hát haza! Hova mennék?! Magát ne érdekelje, hogy hova megyek. Nincs hova mennem, de remélem, most örül, most boldog, most már kielégült, engem, legyen szíves, ne molesztáljon tovább, összepakolom, amim van, és hazamegyek. Nem szállok fel. Kitörölhet az utaslistájáról.”

 

2018. június 15., péntek 15:00

 

Kurta Niké – Tési Dóra: DOBOZ

szereplők: Fehér András, Kovács Domokos, Lestyán Attila, Matta Lóránt, Varga Klára

dramaturg: Sediánszky Nóra

rendező: Varsányi Péter

Három kamasz fiú. Egy anya. Egy apa. Egy lakás. Egy ablak. Egy ajtó. Egy kulcs. Tizenöt év. Több száz

film. A hősök léteznek? Ha eljátszod őket, azzá válsz? Az otthon börtön? Vagy az, ami odakint van?

Kurta Niké és Tési Dóra szerzőpáros második közös munkája a Staféta-nyertes Doboz című dráma,

melyet a Nyílt Fórum keretei között fejlesztenek 2018 januárja óta.

A darab Varsányi Péter rendezésében kerül színre a következő évad decemberében a Jurányi

Inkubátorházban.

 

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó