ITI darabbörze március 27-én a Színházi Világnapon - online és a Kolibri Színházban élőben!

iti

A Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának elnöksége darabbörzét hirdet a Színházi Világnapon, 2023. március 27-én, 15 órára a Kolibri Színházban élőben, illetve online az ITI éppen készülő Facebook-oldalán. 

Március 12-ig várjuk azoknak a fordítóknak, dramaturgoknak a jelentkezését, akik szívesen beszélnének a darabbörzén olyan színdarabokról, amelyeket a kortárs külföldi kínálatból érdekesnek tartanak, és amelynek a fordításán már dolgoznak. Jelentkezéskor beküldendő a szerző rövid bemutatása, a rövid szinopszis, egy elkészült jelenet, illetve a fordító rövid életrajza. 

Egy alkalommal 10 darabot mutatunk be. Terveink szerint a kezdeményezés folyamatos lesz, akik tehát az első körből kimaradnak, később sorra kerülhetnek, „pitchelhetik” saját fordításukat. 

Minden fordító öt percet kap a kiválasztott szerzője és darabja bemutatására. Reményeink szerint a kezdeményezés nemcsak a rendezők és a színházak művészeti vezetői, hanem a tágabb színházi szakma érdeklődésére is számot tarthat. 

A darabbörzével párhuzamosan egy – a kortárs külföldi darabokról hírt adó – honlap létrehozásán is dolgozunk, amely a darabok ismertetőit, szinopszisait, kész és készülő fordításainak, fordítóinak listáját is tartalmazza majd.  

A jelentkezéseket az office@itihun.hu emailcímre várjuk. A beküldött fordítások közül az ITI elnöksége választja ki az első fórumon elhangzó darabokat. (Saját írásokkal erre a fórumra nem lehet jelentkezni.) 

Minden pitchfórum után egy listát teszünk közzé, amelyen szerepel a darab szerzője, a mű címe, a fordító neve és elérhetősége. Ezt a listát minden érdeklődőnek eljuttatjuk. 

A fórumba külföldi ITI-központokat is bevonunk, hogy még nagyobb hangsúlyt kapjon a kezdeményezés nemzetközisége. 

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó