NIKITA ESETE A KGB-VEL Anna

9 óra 12 perc ago
Varázslatos szépségű orosz modell vergődik a titkosszolgálatok hálójában – Luc Besson jobb híján újraírta a Nikitát. GYENGE ZSOLT KRITIKÁJA.

HA "ELMÚLNAK AZ ELMULNIVALÓK" Závada Pál: Hajó a ködben

12 óra 13 perc ago
Vitái ellenére is összetartó és túlélő közösség krónikáját írta meg Závada Pál. A szereplők nagy súlyokat cipelnek és többes szám első személyben beszélnek, ami jelenti a szerteágazó, mégis egységes családot, de a korabeli magyar elitet is. A Hajó a ködben mégsem csak a Weiss család menekülésének jelképe, sokkal több annál. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF ISMERTETŐJE.

POGÁNY PAGONY Fehér éjszakák

1 nap 21 óra ago
Ari Aster rendező immár második nagyjátékfilmjével bizonyítja, hogy a horrorzsáner új csillaga. A Fehér éjszakákban nincs semmiféle öncélú ijesztgetés, a film a legbensőbb félelmeinkről és kétségeinkről beszél. HUNGLER TÍMEA KRITIKÁJA.

CS.R.ÁSK...YNŐ Kálmán Imre: Csárdáskirálynő / Budapesti Nyári Fesztivál

3 nap 18 óra ago
A premier előtt órákkal megjelentetett, origós győzelmi jelentéssel meg az ugyancsak prompt, gúnyolódó mém-videóval ellentétben Vidnyánszky Attila margitszigeti Csárdáskirálynője nem készült el időre. S habár színházi életünkben (pláne szabadtéren) ez korántsem kivételes jelenség, de azért az ilyesmi ritkán válik ennyire látványossá. LÁSZLÓ FERENC ÍRÁSA.

A TANÁCSKÖZTÁRSASÁGTÓL A TRÓNOK HARCÁIG Csunderlik Péter: A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig” – A Tanácsköztársaság a korai Horthy-korszak pamflet- és visszaemlékezés-irodalmában

4 nap 18 óra ago
Olvasás közben hol dühöngve, hol röhögve, hol álmélkodva kifejezett hálát éreztem Csunderlik Péter iránt, aki felkutatta és elolvasta a legunalmasabb, legbornírtabb, legobskúrusabb szövegeket is, hogy hatvanat kiválasztva átfogó tipológiát, egyfajta részletes narratíva-bestiáriumot állítson össze belőlük. KONOK PÉTER RECENZIÓJA.

KÍVÁNCSIAN KANDIKÁL OTT, HOGY ÉLNEK A SKANDINÁVOK Varró Dániel: A szomjas troll - kis viking legendárium

1 hét 1 nap ago
Ki az a kortárs magyar költészetben, aki gátlástalanul vált hexameterről felező nyolcasra, akinek a strófáiban felismerjük a Vackor, a János vitéz és a Toldi rímeit, meg Romhányi makámáit? Aki szemrebbenés nélkül kölcsönvesz egy-egy sort valamely klasszikustól, kifacsarja, és némi napi szleng betoldásával mesévé gyúrja? Természetesen Varró Dániel. TAMÁS ZSUZSA RECENZIÓJA.

AKCIÓFILM ELEKTROMOS AUTÓKKAL Übergáz

1 hét 1 nap ago
Egy tipikusan régi vágású buddy-cop vígjáték korszerűsítve, de nem frissítve, PC-sítve, de vele együtt lélektelenítve is. Az Übergáz sajnos épp olyan, mint amit magyar címe ígér. HARSÁNYI DOMONKOS KRITIKÁJA.

SZEXTANFOLYAM Inti Chavez Perez: Respekt - Szexkönyv fiúknak

1 hét 2 nap ago
Rendkívül zavarba ejtő pillanat, amikor egy tizenéves fiúknak szóló felvilágosítókönyvben számomra is új információval találkozom. A Respektet valószínűleg mindenkinek el kellene olvasnia, nemtől és kortól függetlenül. PUSKÁS PANNI ÍRÁSA.

FÉRFIAK, ÍGY NYÚLJATOK A NŐKHÖZ! 54. Karlovy Vary-i Filmfesztivál

1 hét 3 nap ago
A Karlovy Vary-i Filmfesztivál művészeti vezetője elmondta, hogy bár nem szándékosan válogattak így, mégis van egy meghatározó vonal idén a programban: erős nőkről szóló történetek, férfi rendezőktől. Amíg olyan érzékenyen és elragadóan mesélnek, mint az 54. fesztivál legjobb filmjeiben, addig nem bánom, hogy a férfiaknál (is) van a szó. BUJDOSÓ BORI ÖSSZEFOGLALÓJA.

LASSÚ EROTIKA Pajzán kíváncsiság

2 hét ago
Minden megvolt benne, az is, hogy botrány- vagy kultfilmmé váljon, netán irodalmárok zarándokoljanak el rá hosszú sorokban, mert érvényesen beszél normák és szabályok áthágásáról, szerelemről és szabadosságról. Csakhogy a Pajzán kíváncsiság inkább lett korrekt és helyenként unalmas tablója egy buja és dekadens kornak. PAPP SÁNDOR ZSIGMOND KRITIKÁJA.

Checked

10 perc 37 másodperc ago
Az NKA kritikai portálja
SubscribeFeliratkozás a következőre: Revizor hírcsatorna