Magyar Színházi Társaság

Februárban folytatódnak a Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozatai

4 nap 12 óra ago
Februárban a középiskolai színészképzés lesz a SztarenkiPál vezetésével megújuló Csináljunk színházat! témája, a Jó kérdés helyszíne pedig Budaörs lesz, ahol a Latinovits Színház mellett a székesfehérvári Vörösmarty Színház aktuális helyzetét ismerhetik meg az érdeklődők. A Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! beszélgetéssorozata 2020 januárjában indult Csizmadia Tibor ötletéből és vezetésével, aki a színházvezetés gyakorlati oldalát a ... Olvass tovább
mszt_org_admin

Végveszélyben a Pécsi Harmadik Színház!

3 hét 4 nap ago
  A kiemelt színházak közé tartozó Pécsi Harmadik Színház nem tudja folytatni működését; jelen pillanatban úgy áll a helyzet, hogy 2023. január 14-én tudjuk megtartani utolsó, saját előadásunkat. Az utóbbi hónapokban, rajtunk kívülálló okok miatt, rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe sodródtunk. 2022. december 23-án – nem sokkal nagy sikerű Csirkefej-bemutatónk után – kikapcsolni kényszerültünk a fűtést. ... Olvass tovább
mszt_org_admin

Elhunyt Dobák Lívia

4 hét ago
Újabb nagy veszteség érte a magyar színházi életét. Életének 67. évében hosszú, méltóságteljesen viselt betegség után, 2023. január 8-án elhunyt Dobák Lívia Jászai Mari-díjas, Bálint Lajos-vándorgyűrűvel kitüntetett dramaturg. 1982-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakát. Számos vidéki színházban dolgozott dramaturgként, és egyengette a kortárs magyar drámaírók útját. Pécs, Debrecen, majd ’93-tól a ... Olvass tovább
mszt_org_admin

Lampl Lajos búcsúztatása

1 hónap ago
LAMPL LAJOS (1931-2022), a MASZK Országos Színészegyesület ügyvezető titkárának végső búcsúztatása 2023. január 23-án, hétfőn 15.00 órakor lesz a Szent Gellért kápolnában (Budapest XI. Bartók Béla u 149.). Kérjük, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le! A gyászoló család és a MASZK Országos Színészegyesület Elnöksége
mszt_org_admin

Díjátadó

1 hónap 3 hét ago
Átadták a 2022. évi Aase-díjakat, a Domján Edit-díjat, a Prológ-díjat, valamint a Bálint Lajos-vándorgyűrűt.
mszt_org_admin

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

2 hónap ago
A díjat hagyományosan Páger Antal születésnapjához, január 29-hez közel adják át a makói Hagymaházban. Az ünnepségen a díjazott az oklevél mellett Páger Antal arany pecsétgyűrűjének pontos másolatát is megkapja, melyet a művész a Vígszínháztól kapott 80 éves korában. Gratulálunk!
mszt_org_admin

Csináljunk színházat!

2 hónap 1 hét ago
A Csináljunk Színházat 2022. november 21-i összejövetelén Csizmadia Tibor nem színházcsinálókat, hanem nézőket faggatott a Pinceszínházban. Vendégei voltak Király Júlia közgazdász, Jordán Péter építészmérnök, Szolnoki András producer.
mszt_org_admin

Konferencia

2 hónap 2 hét ago
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet konferenciát rendez PETŐFI ÉS A SZÍNHÁZ címmel 2022. november 24-én 10 órától a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
mszt_org_admin

Átadták a 2022. évi Radnóti-díjakat

2 hónap 3 hét ago
Bakos-Kiss Gábor Jászai Mari-díjas színművész, a Győri Nemzeti Színház igazgatója és Tóth Benedek Ernő Bujtor István-díjas versmondó kapta idén a Radnóti-díjat, amit a Magyar Versmondók Egyesülete a XVII. Radnóti Biennálén, ünnepélyes keretek között adott át. Radnóti-diplomát vehetett át Petrov Kata Panna. A díjakat négy év kihagyás után ítélték oda, két éve a világjárvány hiúsította meg ... Olvass tovább
mszt_org_admin

Búcsú Korcsmáros Györgytől

2 hónap 4 hét ago
A Győri Nemzeti Színház társulata nyilvános megemlékezéssel búcsúzik Korcsmáros Györgytől. 2022. november 17-én, 17 órakor a színház előtti téren mindenkit várnak, aki szeretne búcsút venni Korcsmáros György, Jászai Mari-díjas magyar színésztől, rendezőtől, érdemes művésztől.      
mszt_org_admin
Checked
1 óra 17 perc ago
Feliratkozás a következőre: Magyar Színházi Társaság hírcsatorna

Idézetek

"Magyarország legjobb dramaturgja, Czímer József mellé kerültem. Mindig azt mondta, a dramaturg soha ne hagyja, hogy szolgává tegyék. Ez nagyon belém vésődött. A kétezres évek közepéig úgy tűnt, hogy megvalósítható, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol a szavam jelent valamit. Egy hosszabb távú dramaturgiai tervvel az ember meg tudja határozni egy színház arculatát."

Dobák Lívia

Sokszor olyan dialógus kerül a dramaturg kezébe, amely leírt formájában csaknem laposan, banálisan, elmondásra érdemetlenül hangzik. De mihelyt valóban «hangzik», tehát a színpadon: tartalommal, az élet akcentusaival, ízeivel, a jó megfigyelés és az emberábrázoló tehetség vérkeringésével telik meg. Mindennek a színpadon nagy és ritka értéke van. A dramaturgnak hallania kell a dialógust. Vannak súlytalan mondatok, amelyek bizonyos helyzeti energiában robbanó erőre kapnak. A dramaturgnak látnia kell a színpadi helyzetet, érzékelnie kell a teret, a proporciókat, a levegőt. A színpad legalább annyira térbeli művészet (Raumkunst), amennyire irodalom. És nem lehet eléggé hangsúlyozni: mindez nemcsak a közönséghatás megalkuvó szempontjaira, hanem a dialógus és az egész mű drámai értékére, lényegére tartozik. Színpadon csak annak van jogosultsága, aminek színpadi dinamikája van, úgy is mondhatnám: ami több a színpadon, mint nyomtatásban.

Bárdos Artúr

"Minden színész beleszólhat dramaturgiai kérdésekbe, mindenki lehet egyszerre kint és bent is. Persze van olyan, amikor úgy érzem, hogy a dramaturg hátráltatja bennem a színészt vagy fordítva; sok feszültséget okoz, hogy folyton véleményeznünk kell valamit, ami még nincs kész, de ha pontosan meg tudjuk fogalmazni a kritikai észrevételeinket, akkor igazán eredményesek tudunk lenni."

Enyedi Éva: "Az abszurditás felszabadít" - fidelio.hu

Enyedi Éva

"A dramaturg az a szakember, aki a hatásért felelős; aki felméri, hogy milyen hatást kíván elérni egy előadás, milyen út vezet el odáig, aztán felismeri azokat az akadályokat, amelyek eltéríthetik a produkciót. Ez nemcsak a szövegre, de a történetmondás, az elbeszélés stratégiájára vonatkozik. Örülök, ha egy rendező képes úgy felfogni engem vagy a munkám, mintha lenne egy ipari kamerája, ami esetleg máshová irányul, mint ahová ő néz, és a kettő együtt talán az egész spektrumot lefedheti" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

'A dramaturg az, aki emlékezteti a rendezőt az evidenciákra' (Magyar Narancs, 2014/08.)

Ascher Tamás

"Érdekes pillanat, amikor elengedem a szöveget mint szerző: elkezd nem fájni, ha azt mondják, ez vagy az a mondat rossz, és már dramaturgként nézek rá, hogy miért az" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Radnai Annamária

"Ekkor csak egy kanavász van az olvasópróbán, vagy csak egy ötlet, amit közösen kezdünk kibontani. Ebben az esetben napról napra kell írói és dramaturgmunkát is végezni, rögzíteni az improvizációkat, jelenetet írni belőle másnapra" (Magyar Narancs, 2014/08.)

Róbert Júlia

"Egy kicsit tudni kell, hogyan működik a rendezés maga, mert alapvetően ahhoz kell hozzászólni, és nem csak ahhoz, hogy pont vagy kérdőjel legyen-e egy mondat végén." (Magyar Narancs, 2014/08.)

Gáspár Ildikó