A FIÚK (NEM) SÍRNAK Staten Island királya

10 óra 24 perc ago
Judd Apatow több, mint tíz év eredménytelen próbálkozás után végre rátalál a dráma és komédia közti tökéletes harmóniára. Egy fontos adalékra volt csak szüksége hozzá. HARSÁNYI DOMONKOS KRITIKÁJA.

TUNING, TUNING, TE MINDENEM Az eltévedt golyó / Netflix

10 óra 24 perc ago
Ha most a marketingosztályon dolgoznék, azt mondanám, hogy ez a franciák válasza a Halálos iramban nevű végtelenített történetre. Aztán már nem is érdekelne, hogy az összehasonlítás csak messziről és hunyorogva állná meg a helyét. Pedig Guillaume Pierret első nagyjátékfilmje saját jogán is szórakoztató zsarufilm, még ha nem is átütő alkotás. PAPP SÁNDOR ZSIGMOND KRITIKÁJA.

ENNIVALÓ! Margaret Atwood: Az ehető nő

2 nap 14 óra ago
Akár feminista Atwood, akár nem, ezzel a megjelenése óta folyamatosan kapható, mára klasszikusnak tekinthető regénnyel sokat tett azért, hogy a modern nyugati társadalom kénytelen legyen szembenézni azzal, hogy a nők emancipációja terén még van mit tenni. SOHÁR ANIKÓ KRITIKÁJA.

POLITIKAI LEKTŰR Ripp Zoltán: Vezeklés nélkül

6 nap 14 óra ago
„A politikai lektűr természetesen nagyon fontos egy ország életében, tisztáz, fölszabadít és így tovább – de hát ettől még az marad, ami: alkalmazott művészet” – írta Esterházy Péter. A fenti kritériumoknak próbál eleget tenni a tudós könyvtáros és politológus, Ripp Zoltán első regénye. SZARKA JUDIT RECENZIÓJA.

IS-IS, SEM-SEM Színházi előadások online

1 hét ago
Most nem a jól-rosszul rögzített és az elmúlt hónapokban ipari mennyiségben közvetített színházi előadásfelvételekről lesz szó, hanem néhány olyan kísérletről, ami kifejezetten az online körülményekre szabva született. JÁSZAY TAMÁS ÍRÁSA.

MÉLYFÚRÁSAINK Grecsó Krisztián: Magamról többet

1 hét 1 nap ago
Grecsó Krisztián húsz évvel ezelőtt költőként bukkant fel a magyar irodalomban. Akkori versei saját bevallása szerint is csak szárnypróbálgatások voltak. Az új kötet új témái hang- és korszakváltást jeleznek. JUHÁSZ TAMÁS RECENZIÓJA.

HARMINC TONNA UNALOM Az utolsó bűntény / Netflix

1 hét 1 nap ago
A túlzások és a megtorpanások filmje Olivier Megaton új mozija. A francia rendező egyik nyilatkozata szerint nem igazán kedveli az akciófilmeket, ám ez a kritikus távolságtartás nem akadályozza meg abban, hogy egyre-másra szállítsa a műfaj középszerű alkotásait. Most épp a Netflixre. PAPP SÁNDOR ZSIGMOND KRITIKÁJA.

F MINT FELESLEGES Kalapos Éva Veronika: F mint

1 hét 2 nap ago
Kalapos Éva Veronika a novellák, ifjúsági regények és drámák után után most egy fantasybe illő alternatív Budapesten játszódó akcióregénnyel jelentkezik. SZENDI NÓRA RECENZIÓJA.

Y GENERÁCIÓS MÉLABÚ Rossz versek és 14 el nem beszélt történet

1 hét 3 nap ago
A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek című kultfilmek szereplő- és fogyasztókorosztályát egyaránt gyakran éri kritika: lusták, egoisták, ambíciótlanok. Vajon erre válaszul született meg az utóbbi filmet továbbmesélő novelláskötet? FODOR ÁGNES RECENZIÓJA.

A VILÁGSZTÁRFESZTIVÁL Székely György: A muzsika valódi hangja a fesztiválok fővárosában: Salzburg

1 hét 3 nap ago
Igen szépen tervezett és kivitelezett kötet dr. Székely György főorvos és zenei újságíró Salzburg-könyve: a gazdag és izgalmas, rendkívül informatív képanyag technikai minősége, de még a műnyomópapír is az olasz nyomdákból kikerülő képzőművészeti albumokéhoz hasonlítható. A Dürer Nyomda ezúttal is remek munkát végzett. MALINA JÁNOS ÍRÁSA.

FIGYELEM: ZENE! A Concerto Budapest koncertfilmje a Mezzón

1 hét 6 nap ago
Tavaly, december 4-én került sor a Müpában az évek óta szívesen és intenzíven együttműködő Concerto Budapest és a Kremerata Baltica legutóbbi közös koncertjére, amely ezúttal is a kooperáció intenzív és eredeti formáival tűnt ki. MALINA JÁNOS ÍRÁSA.

Checked

1 óra 21 perc ago
Az NKA kritikai portálja
SubscribeFeliratkozás a következőre: Revizor hírcsatorna