HUN, SZITTYA VAGY FINNUGOR? Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar?

11 óra 19 perc ago
Nádasdy Ádám nevét mindenki ismeri, akinek a mai magyar kultúrához köze van. Ismeri mint költőt, esszéistát, mint az Isteni színjáték és a Bánk bán újrafordítóját, és persze mint nyelvészt. Új könyve a magyar nyelvről és a nyelvrokonságról szól. CSERESNYÉSI LÁSZLÓ RECENZIÓJA.

KUKÁBA VELE? A Revizor Dekameronja – 22. nap

11 óra 19 perc ago
Pontosan egy méter a könyvespolcon: a Világirodalmi lexikon, a pótkötettel együtt. Itt van a hátam mögött – és legalább tíz éve egyetlen kötetét sem vettem a kezembe. CSÁKI JUDIT NAPLÓJA.

RETTEGÉS, ÉDES RETTEGÉS Az otthonom

1 nap 11 óra ago
Még ebben a kényszerű bezártságban, lakásunk rabságában sem árt felidézni: otthonunk, kivívott pozíciónk elvesztése néha igen furcsa reakciókra sarkallja az embert. A munkanélkülivé vált reklámszakember például eldönti: lépésről lépésre visszaszerzi elvesztett boldogságát. Épp ezért olyan vérfagyasztó Az otthonom című spanyol film. PAPP SÁNDOR ZSIGMOND KRITIKÁJA.

ÚRI HUNCUTSÁG A Revizor Dekameronja - 20. nap

2 nap 11 óra ago
Mostanság az egyik oldalról újra kikiáltották írófejedelemnek, míg a másik oldalról megtették nácinak és ponyvaszerzőnek, jóllehet Herczeg Ferenc igazán semmit sem csinált másként, mint korábban. Ő végig halott volt ezalatt. LÁSZLÓ FERENC NAPLÓJA.

GIRL POWER A Revizor Dekameronja – 15. nap

1 hét ago
Ez a mese is hogy megváltozott, de hát ilyen időket élünk. Az azért nagyon megnyugtató, hogy Kékszakállú és Judit végül nem sétál el kéz a kézben a naplementébe. JÁSZAY TAMÁS NAPLÓJA.

MASZKOK NÉPE A fecsegő potyautas 87.

1 hét ago
Én aztán nem kívánom eldönteni, kell-e maszk vagy sem. Mindenesetre hordom, ha úgy adódik, viszont fölhívnám az opponálók figyelmét, hogy remek és fontos lehetőségektől fosztják meg magukat. Hogy a maszk mint viselet, mint potenciális arcdísz annyi lehetőséget kínál, mint mondjuk a szabadság normális, napfényjárató időkben. SZÍV ERNŐ ÍRÁSA.

ITT MINDEN VAN, CSAK KICSIBEN Beszélgetés Regős Jánossal

1 hét 1 nap ago
Egy párbeszéd, amit csak abbahagyni lehet, de befejezni sosem. Az ötvenedik születésnapját ünneplő Szkéné történetének több mint három évtizede szorosan kapcsolódik Regős János személyéhez és az ő színházról alkotott elképzeléseihez. Szigorú áttekintés helyett nevek, emlékek, sztorik adják e szöveg gerincét. JÁSZAY TAMÁS INTERJÚJA.

KRISZTUSBÓL BOHÓCOT Kleist: Kohlhaas Mihály / Ódry Színpad

1 hét 2 nap ago
Kleist látszólag pofonegyszerű üzeneteket hordozó klasszikusát ezúttal Antal Bálint rendezte meg az Ódry Színpadon. Az előadás a túlbuzgó erények okozta katasztrófák mellett a műfaji keretek szakítószilárdságáról is mesél. Teszi mindezt humorban gazdagon. MOSOLYGÓ MIKLÓS KRITIKÁJA.

ERŐSZAK ÉS MICHELIN-CSILLAG A platform

1 hét 3 nap ago
Akár véletlen volt, akár tudatos döntés, telibe talált. Most, amikor üresen tátonganak a boltok, mert az ijedősebbek hatalmas készleteket halmoztak fel a vécépapírtól a csirkemellig szinte minden mozdíthatóból, A platform című spanyol film, amely a szolidaritás és a mértékletesség kérdését boncolgatja a maga véres módján, igazi tanítómese. PAPP SÁNDOR ZSIGMOND KRITIKÁJA.

Checked

2 óra 14 perc ago
Az NKA kritikai portálja
SubscribeFeliratkozás a következőre: Revizor hírcsatorna