A BOLYGÓ NEVE: SZENVEDÉLY A lelőhely

18 óra 34 perc ago
Mit tehet az ember, ha minden vágya egy saját sci-fi univerzumot teremteni, de nincsen hozzá költségvetése? Elkészíti A lelőhelyet! HARSÁNYI DOMONKOS KRITIKÁJA.

MI TÖRTÉNHET EGY KÖLTŐVEL? A fecsegő potyautas 76.

1 nap 9 óra ago
Nem akarok dicsekedni, de nekem sok költő barátom van, olvasom is őket rendszeresen, és ámulok. Egy nagyon kedves költő barátnémmal azonban olyasmi történt, amit, bár szeretek és szoktam is fantáziálni, magam sem tudtam volna kitalálni. SZÍV ERNŐ ÍRÁSA.

TÖRTÉNELMI LECKE, NEMCSAK FIÚKNAK Gyurkovics Tamás: Migrén

2 nap 6 óra ago
A Migrén című regény tétje a történelem abszurditásával szemben a személyes etikai autonómia visszavétele. Alakjai pontosan felvázoltak, nyelvhasználata, ritmusa arra inspirálja az olvasót, hogy szinte egyhuzamban elolvassa, és izgalommal várja a cselekmény fordulatait. SZARKA JUDIT RECENZIÓJA.

AZONOSÍTATLAN REPÜLŐ LÉNY Lanczkor Gábor: Gúfó-könyvek

3 nap 7 óra ago
„Gúfó álmossága egy pillanat alatt elillant. Még sosem látott lámpást. Embert se látott még soha.” Lanczkor Gábor bagolyfiókája repülni tanul, bulizik a gombákkal és a fákkal, boszorkányokkal és csillagképekkel ismerkedik. TAMÁS ZSUZSA ISMERTETŐJE.

A KÖNYVLOPÁS MINT MANIFESZTUM A nagy könyvlopás / Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre

4 nap 7 óra ago
A nagy könyvlopás című szentendrei tárlat fontos, a feledéstől megmentett, leporolt kordokumentumokkal operáló esemény: egy budapesti kultúrbűntény mozzanatait göngyölíti fel. Az 1959-es, Műcsarnok-beli francia könyvkiállítás kéthetes kiállítási időszaka alatt a látogatók ellopták a bemutatott könyv-, újság- és prospektusanyagot - jobbára képzőművészek, művészettörténészek, írók –, valószínűsíthetően kivétel nélkül értelmiségi fiatalok, egyetemisták, gondolkodók. VERESS GYÖNGYI ÍRÁSA.

MELEGEMANCIPÁCIÓ, ANGYALENTRÓPIA Eötvös Péter: Angyalok Amerikában / A Neue Oper Wien produkciója - CAFe Budapest

4 nap 7 óra ago
Magyarországon is bemutatták Eötvös Péter Angyalok Amerikában című művét – a szerző második legtöbbet játszott zenés színpadi alkotását – tizenöt évvel a párizsi világpremier után. A kompozíció erényei és problémái szorosan kapcsolódnak a mű alapjául szolgáló Tony Kushner-színműhöz. MERÉNYI PÉTER KRITIKÁJA.

MEGSZÓLÍTANAK Petőfi Sándor: Az apostol / k2 Színház

5 nap 7 óra ago
Hárman, nemzeti színben – piros, fehér, zöld melegítőfelsőkbe bújva, csak úgy edzőcipősen – egy osztályterem falhoz tolt padjai között, megpróbálkoznak a lehetetlennel. És mit ad isten, sikerül. GABNAI KATALIN KRITIKÁJA.

A VAGYONTÁRGY Kosztolányi Dezső: Édes Anna / Örkény Színház

5 nap 7 óra ago
Ígéretes. Ezt a jelzőt próbálom visszatornázni a valódi helyére, visszaszerezni neki a saját, normális jelentését. Egy izgalmas színházi fogalmazásmód ígéretes megjelenését láttam az Örkény Színház Édes Anna című előadásában. CSÁKI JUDIT KRITIKÁJA.

ROKON SZELLEMEK Várjon Dénes a Bartók Béla Emlékházban

1 hét 1 nap ago
Akad néhány alkotó a zenetörténetben, aki Beethoven szellemi rokonának tekinthető – Bartók is közéjük tartozik. Nem csoda, ha egy zongoraművész a Csalán úti emlékházban koncertezve az épület egykori lakójának műveit a nagy bécsi klasszikus zenéjével társítja. CSENGERY KRISTÓF KRITIKÁJA.

MEGYEK MEGHALNI Pavarotti

1 hét 2 nap ago
Túl sok újdonság ugyan nem derül ki Ron Howard életrajzi dokumentumfilmjéből, ám mi igazság szerint az eleven Luciano Pavarottitól is szinte mindig ugyanazt vártuk és reméltük: a életöröm ragályos boldogságát. LÁSZLÓ FERENC ÍRÁSA.

NA, KI A FASZAGYEREK? FOMO - Megosztod, és uralkodsz

1 hét 2 nap ago
Az elsőfilmes Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című mozijának főszereplői Z generációs tinédzserek, akik – ha nincsenek is ennek tudatában – épp úgy elszenvedői a csoportnyomásnak, mint a közállapotoknak. HUNGLER TÍMEA KRITIKÁJA.

ITT TÖBB CSODÁT KELL LÉTREHOZNI Beszélgetés Meczner Jánossal

1 hét 3 nap ago
Napra pontosan hetven évvel az első premier után új bemutatóval kezdi az évadot a szülinapos Budapest Bábszínház, egyben elindítva a X. Bábu Fesztivált is. Az intézmény igazgatója, Meczner János hagyományokról és újításról is beszélt. VLASICS SAROLTA INTERJÚJA.

FŰBE HARAPTAK A magas fűben

1 hét 4 nap ago
Vincenzo Natalinál jobban talán senkit sem sújt az elsőművesek átka. Az amerikai rendező több mint húsz éve igyekszik megugrani vagy legalább megközelíteni első nagyjátékfilmje presztízsét és közönségsikerét, a ma már igazi kultfilmmé érett Kockát. Most egy Stephen King-adaptációval próbálkozott a Netflixen. PAPP SÁNDOR ZSIGMOND KRITIKÁJA.

Checked

25 perc 23 másodperc ago
Az NKA kritikai portálja
SubscribeFeliratkozás a következőre: Revizor hírcsatorna